Tarwegistconcentraat wederom goedkoper

13-04 | |
Bijproduct Duynie V-pro, een mengsel van tarwegistconcentraat en pulpgruis. - Foto: Michel Zoeter
Bijproduct Duynie V-pro, een mengsel van tarwegistconcentraat en pulpgruis. - Foto: Michel Zoeter

De prijsverlaging van tal van voedergrondstoffen laat ook de markt voor bijproducten niet onberoerd.

Deze week zakten de meeste prijzen van tarwegistconcentraten, waardoor ze vrijwel op hetzelfde niveau zijn beland dat begin januari nog gold. De tarieven zijn in de loop van de afgelopen maanden eerst herhaaldelijk verhoogd, in navolging van de prijsstijgingen voor soja en afgeleide producten.

Er is nu een omgekeerde tendens waarneembaar. Tarwegistconcentraat staat nu op een met vorig jaar vergelijkbaar tarief. Ten opzichte van april 2019 staan de prijzen echter nog ca. € 0,40 per procent drogestof hoger.

Druk op de prijs van tarwezetmeel

Er komt nu ook druk op de prijs van tarwezetmeel, al gedraagt de graanmarkt zich grillig. Er is van de vrij hoge graanprijzen een flinke hap af, waardoor de verwerking een stimulans kan krijgen. Sinds januari is de prijs van tarwezetmeel nu driemaal verlaagd.

De diverse tarwezetmelen rekenen nog wel gunstig ten opzichte van de voederwaardeprijs, maar leggen het wat dat betreft af tegen aardappelstoomschillen. Deze zijn na de jongste prijsverlaging aanzienlijk goedkoper dan vorig jaar.

Zodra de versoepelingen van de huidige lockdown in Nederland en buitenland doorgang vinden, kan de verkoop van frites en dergelijke aantrekken en de productie opgevoerd, waardoor meer reststroom beschikbaar komt.

Kleine prijsverlaging Duynie DB-blend

De prijzen van energierijke mengproducten fluctueren minder. Duynie heeft DB-blend (op basis tarwe- en aardappelreststroom) deze week wel in prijs verlaagd met € 0,05 per procent drogestof. De prijs van Biva bleef ongewijzigd. Voor Biva is recent een nieuwe matrix gemaakt. Het product is nu iets vetrijker, de gehaltes van onder meer natrium en kalium zijn wat verlaagd.

Prognose: energie iets goedkoper.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.