Doorgaan naar artikel

Tarwehandel ziet alleen beren op de weg

Foto: Mark Pasveer premium

Foto: Mark Pasveer

De beren zijn in overvloed aanwezig op de tarwemarkt. De stieren zijn verjaagd. Daarmee wordt aangegeven dat factoren die de tarweprijzen drukken alom vertegenwoordigd zijn. Lichtpuntjes die de prijs omhoog kunnen gooien (de stieren) zijn er niet of nauwelijks.

Het resultaat van dit alles is dat tarweprijzen in een glijvlucht zitten. Het gaat maar een kant op met de prijzen en dat is omlaag. En ook nog eens hard. De lijn in de grafiek van het mei-contract van de termijnmarkt in Parijs onderstreept dit. Ook de lokale markten gaan hard onderuit.

EU-voertarwe

EU-voertarwe noteert deze week nog maar € 265 per ton. 4 weken geleden lag de prijs nog boven € 300 per ton. Met mais en voergerst gaat het al niet beter. EU-voergerst is inmiddels gekelderd tot € 250 per ton. Lokaal is het prijsverloop eender. De tarweprijs op de Graanbeurs in Groningen ligt al weken een tientje onder het niveau van EU-voertarwe en laat dus exact dezelfde lijn zien als die van EU-voertarwe. Deze week zakt de Groninger tarwenotering naar € 255 per ton.

Dalende prijs door graandeal

De verlenging van de graandeal voor transport van Oekraïens graan over de Zwarte Zee wordt het meest genoemd als een van de oorzaken van de dalende prijs. Dat betekent ook dat er minder belemmeringen zullen zijn voor de export van tarwe uit Rusland. Die uitvoer is na slechte weersomstandigheden in februari weer flink op stoom gekomen.

Meer concurrentie

Er zijn schattingen dat Rusland in maart meer dan 4 miljoen ton tarwe exporteert. Dat betekent een verdubbeling in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dat resulteert ook in meer concurrentie voor EU-tarwe. Dat effect wordt versterkt door de oplopende koers van de euro, waardoor export vanuit de EU duurder wordt.

Stand gewassen op noordelijk halfrond

Daarnaast speelt de stand van de gewassen op het noordelijk halfrond een belangrijke rol in de prijsvorming op de graanmarkt. De gewassen staan er in het algemeen goed op en dat biedt goede kansen op gemiddelde opbrengsten. In de Europese Unie worden op dit moment zelfs bovengemiddelde opbrengsten voor tarwe voorspeld. Dat drukt op de prijzen. Woensdagochtend 22 maart zakten de noteringen in Parijs voor zowel oude als nieuwe oogst tot onder € 250 per ton.

Prognose: dalende prijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin