Tarwemarkt begint week iets lager

07-11 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Bij gebrek aan richtinggevend nieuws kabbelt de tarwehandel voort en staan de prijzen toch licht onder druk. Daarmee is de start van deze week weer totaal anders dan een week geleden.

Begin vorige week schortte Rusland eenzijdig het akkoord op voor de export van graan uit Oekraïne via de Zwarte Zee. De tarweprijzen stegen daarop met ruim 6%. De termijnmarkt in Parijs sprong omhoog tot ruim boven de € 350 per ton. Het bleek van korte duur, Rusland ging later in de week toch weer akkoord met de graandeal.

Rust terug in de graanmarkt

Hoewel Rusland achter de schermen nog wat tegenstribbelt omdat het land versoepelingen van de eigen exportbeperkingen wil, keerde de rust terug in de graanmarkt. En dat deed de prijzen weer dalen. Begin deze week is die daling nog licht doorgezet. Op de termijnmarkt in Parijs daalde de tarweprijs naar € 337,50 per ton en daarmee ligt de prijs weer exact op het niveau van voor de schermutselingen over de graandeal van vorige week.

In Chicago bleven de prijzen uiteindelijk nog wel wat hoger dan in de laatste volle week van oktober. Daar kroop de prijs van december omhoog van zo’n € 305 naar € 315 per ton vorige week vrijdag. Dit werd ondersteund doordat de export vanuit de Verenigde Staten is aangetrokken.

Ook de prijzen van Russische tarwe zijn afgelopen week verder aangetrokken. De indicatieprijs voor de export steeg naar omgerekend € 318 per ton. Dat heeft tot gevolg dat de exportheffing van Russische tarwe ook weer wat stijgt tot net onder de € 50 per ton.

Cijfers USDA

Vooralsnog ziet het er naar uit dat de graanprijzen deze week weinig beweging laten zien. Mogelijk dat het maandrapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA daar later in de week nog wat verandering in kan brengen. Er zijn wat zorgen over de productie in het zuidelijk halfrond, maar of dat ook gevolgen heeft voor de cijfers die USDA publiceert is nog maar de vraag.

Prognose: weinig beweging in de graanprijs deze week.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer