Tarwemarkt in EU neemt VS op sleeptouw

Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De tarwemarkt in de Europese Unie neemt op dit moment de handel in de Verenigde Staten op sleeptouw. Stijgende koersen op de termijnmarkt in Parijs zorgen er ook voor dat de prijzen op het dashboard in Chicago omhooggaan.

Geruchten over afzetmogelijkheden van Franse tarwe naar China zorgen voor een nieuwe impuls voor de prijsvorming in Parijs. Daarmee eindigde vorige week opnieuw in de plus wat de tarweprijzen betreft. En dat al voor de vijfde achtereenvolgende week.

China was vorige maand de belangrijkste klant voor Franse tarwe. Nog net voor Algerije. Dat zorgt voor een stevig sentiment op de termijnmarkt in Parijs. Dit wordt nog eens versterkt door de trage maisoogst in Frankrijk, waardoor voertarwe meer waarde krijgt als vervanger daarvan.

De handel in decembercontracten van tarwe sloot vorige week op € 276 per ton. Dat betekende een prijsstijging van 2,6% ten opzichte van de voorafgaande week. Ten opzichte van ruim een maand geleden is de tarwe zo’n € 35 per ton in prijs gestegen. Kortom deze graansoort is zeer gewild op dit moment.

Hogere productiecijfers

Hogere productiecijfers voor mais deden de tarwe in Chicago midden vorige week toch wat zakken. Maar ook daar keerde het sentiment onder invloed van het optimisme op het Europese vasteland. Uit eindelijk sloot de tarwehandel in de VS op exact hetzelfde prijsniveau als de week ervoor.

Opvallend verschil tussen Parijs en Chicago is ook dat er in de VS wel een premie voor leveringen op latere termijn wordt betaald, terwijl in Parijs juist het eerst aflopende contract de duurste is. Levering mei 2022 noteert in Parijs zo’n € 10 lager dan het decembercontract. In Chicago wordt voor de laatste maand van dit jaar omgerekend € 232,50 per ton betaald, terwijl levering in mei volgend jaar € 5 noteert op € 237,50 per ton.

Mais noteerde zowel in Parijs als in Chicago iets lager. Het november-contract in Parijs zakte met 1,8% naar € 245,50 per ton. Levering januari gaf bijna 3% terrein prijs naar € 237,75 per ton. Het zijn de eerste prijsdalingen na vier weken op rij hogere prijzen. In Chicago werden in de voorafgaande week al lagere prijzen genoteerd en bleven de prijsdalingen in de afgelopen week beperkt tot zo’n 1%.

Prognose: stabiliserende prijzen.

Prijsinformatie over graan vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Redacteur
Meer overBeheer