Tarwemarkt in greep van graanakkoord

12-09 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

De tarweprijzen laten aan het begin van de week een iets gemengd beeld zien; minieme plusjes op de termijnmarkt in Chicago en kleine minnetjes in Parijs. Daarmee houdt de markt zich aardig staande na de prijsstijgingen van vorige week.

Parijs sloot de handel in december-contracten vrijdag 9 september 5,5% hoger dan de week ervoor op een niveau van € 337,75 per ton. Dezelfde leveringstermijn in Chicago liet een prijsstijging noteren van 7,6% naar omgerekend € 312 per ton. Daarmee laten de termijnmarkten toch weer een aanzienlijk herstel zien na de prijsdalingen in met name juni, juli en de eerste drie weken van augustus.

Verlenging graanakkoord

Koopjesjagers, een betere stemming in het algemeen op de wereldwijde aandelen en grondstoffenmarkten en zorgen over het akkoord voor graanexport uit Oekraïne deden de prijzen stijgen. Dat laatste wordt nog eens versterkt door een Franse poging om meer Oekraïens graan via Roemenië te exporteren. Kortom er is weinig vertrouwen dat de Russische president Poetin mee wil werken aan een verlenging van het graanakkoord. Als er in november geen verlening komt van de graancorridor, dan heeft dat direct consequenties voor de graanexport uit Oekraïne en dus ook het aanbod van graan op de wereldmarkt.

Prognose: stabilisering tot licht lagere prijzen.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer