Tarwemarkt moet behoorlijke veer laten

22-06 | |
In Zuid-Duitsland is de eerste gerst al geoogst. - Foto: Mark Pasveer
In Zuid-Duitsland is de eerste gerst al geoogst. - Foto: Mark Pasveer

Het is rustig op de tarwemarkt. Kopers zijn afwachtend en laten zich zo min mogelijk zien. Nu de gerstoogst in het zuidelijkste deel van Duitsland is begonnen worden, de bakens verzet richting de nieuwe oogst.

In de Verenigde Staten en Frankrijk is de oogst van wintertarwe al op gang gekomen. En dat is vroeg. De oogst in de VS heeft een duidelijke voorsprong genomen op vorig jaar. In achttien staten is begin deze week een kwart van de wintertarwe al van het land. Daarmee zijn de oogstwerkzaamheden ook al verder gevorderd dan het vijfjarig gemiddelde.

Zuid-Frankrijk: matige opbrengst

In het Zuiden van Frankrijk is ook een begin gemaakt met de tarweoogst. De opbrengsten lijken maar matig. Droogte en een vroege hittegolf laten zich daar gelden. Ook in andere belangrijke graangebieden lijkt het opbrengstpotentieel te worden aangetast door de droge omstandigheden. Hierdoor zullen in grote delen van de EU de opbrengsten lager uitvallen dan normaal.

De vroege start van de tarweoogst en de afwachtende houding van de kopers hebben echter meer invloed op de prijzen dan de lagere oogstverwachtingen. Eind vorige week werd op de termijnmarkt Matif in Parijs nog de € 400 aangetikt. Daarna zakte de markt begin deze week € 25 tot € 30 per ton om op een niveau van rond de € 372,50 te stabiliseren.

Op de graanbeurs in Rotterdam zakt de EU-voertarwe met € 6,50 naar € 380,50 per ton. In Hamburg noteerde voertarwe € 10 lager op € 385 per ton. Leveringen vanaf september liggen daar nog € 2,50 onder. De graanbeurs in Groningen hield de prijs daarentegen onveranderd op € 370 per ton. De regionale beurs in Goes deed wel € 10 van de notering af en komt daarmee op € 365 per ton.

Schip met graan vertrokken uit Marioepol

Ondertussen is ook bekendgemaakt dat er vanuit havenstad Marioepol aan de Zwarte Zee voor het eerst weer graan is verscheept. In de berichtgeving wordt gesuggereerd dat het om Oekraïens graan gaat, maar wie uiteindelijk de centen ontvangt wordt niet duidelijk gemaakt. De kans is dan ook groot dat het geld in de zakken van Russen verdwijnt.

Turkije heeft in deze verscheping een belangrijke rol gespeeld. Het land claimt goede relaties met zowel Oekraïne als Rusland. Opvallend hierbij is dat het graan wordt verscheept met een Turks schip dat onlangs werd beschadigd door het leger van Oekraïne, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu Agency. Er liggen op dit moment in de haven van Marioepol nog vijf andere buitenlandse schepen die op korte termijn zullen uitvaren.

Prognose: lichte druk op de prijzen.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer