Doorgaan naar artikel

Tarwemeel met lagere koolstof-voetafdruk

Dossche Mills premium

Eind dit jaar en begin volgend jaar kan het eerste meel de voedingsmiddelenindustrie bereiken. Foto: Canva

Het Belgische graanmaalbedrijf Dossche Mills komt met een klimaatvriendelijke soort maaltarwe op de markt.

Deze wordt geteeld in Duitsland, met gebruikmaking van Low Carbon Nutramon van kunstmestfabrikant OCI. Dossche doet dit in samenwerking met het Duitse handelsbedrijf Agravis Raiffeisen. De drie partijen spreken van een baanbrekende samenwerking. Het gaat nu nog om een pilot. Deze zomer is de eerste oogst. Eind dit jaar en begin volgend jaar kan het eerste meel de voedingsmiddelenindustrie bereiken.

OCI Global levert de kunstmest

Het Nederlandse OCI Global levert de kunstmest voor de tarwetelers. Het product, Low Carbon Nutramon, zou een 50% kleinere CO2-voetafdruk hebben dan zijn gangbare evenknie, Nutramon. Dat is de merknaam waaronder OCI kalkammonsalpeter op de markt brengt. Vorige maand maakte de fabrikant bekend dat in het Verenigd Koninkrijk deze kunstmest vanaf dit najaar op de markt komt voor telers.

De lagere CO2-uitstoot is mogelijk door het gebruik van biogas bij de productie. Het biogas is gemaakt met restproducten. De koolstofarme kunstmest is gecertificeerd via ISCC Plus. De emissiereductie bij de teelt is gecertificeerd via het Duitse REDCert, dat speciaal is ingericht op certificering van agrarische producten.

Dossche Mills

Kristof Dossche, CEO van het Belgische bedrijf Dossche Mills, ziet in de samenwerking met OCI en Agravis en eerste stap in een transitie naar een ‘duurzame tarweketen’. Dossche is in de Benelux een grote speler op de markt van grondstoffen voor bakkerijen.

Ook in het Verenigd Koninkrijk wordt al op kleine schaal gewerkt met de Low Carbon Nutramon. Eind maart werd een eerste lading geleverd aan brouwerij Simpson Malt voor de teelt van gerst en tarwe voor de brouwerij. Ook hier gaat het om een pilot. Uiteindelijke doel is hier om de klimaatvoetafdruk van de Schotse whiskey te verminderen.

Beheer
WP Admin