Tarwenoteringen maken pas op de plaats

12-01 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Voor EU-voertarwe wordt onveranderd genoteerd op € 287 per ton.

De graannoteringen op de Rotterdamse graanbeurs bewegen deze week nauwelijks tot niet. Voor EU-voertarwe wordt onveranderd genoteerd op € 287 per ton. Veel prijsveranderingen zijn er deze week niet, omdat handelaren toch voorzichtig zijn voor het verschijnen van het nieuwe Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA), dat 12 januari eind van de middag (Nederlandse tijd) verschijnt.

Het Wasde-rapport biedt maandelijkse prognoses voor het aanbod en het gebruik van onder andere granen en oliezaden uit de Verenigde Staten en de wereld. De verwachting is dat de tarweoogst in Argentinië en Australië naar boven wordt bijgesteld.

Watertekorten in Zuid-Amerika

De tarwenoteringen stegen eerder deze week licht op de termijnmarkt in Chicago en Parijs. De prijzen in de Verenigde Staten worden momenteel ondersteund door het watertekort in Zuid-Amerika. En weersvoorspellingen geven de komende periode neerslag op, maar dat lijkt niet voldoende te zijn tegen de hoge temperaturen in de Zuid-Amerikaanse landen.

Op het internationale toneel heeft Algerije een aanbesteding voor tarwe gelanceerd. Het is in geopolitieke context interessant of deze aan Frankrijk wordt toegewezen of dat Rusland de voorkeur krijgt.

EU-uitvoer van tarwe

De EU heeft dit seizoen vanaf 1 juli tot en met 9 januari 2022 ruim 15 miljoen ton tarwe uitgevoerd. Ruim een kwart van deze Europese tarwe kwam uit Frankrijk. Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder heeft de EU 7% meer tarwe uitgevoerd. De uitvoer van gerst ligt tot dusver dit seizoen met bijna 5 miljoen ton 23% voor op vorig jaar. China is een belangrijke afnemer van Europese gerst, gevolgd door Saoedi-Arabië.

Prognose: redelijk vaste graanmarkt.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer