Tarwenoteringen zakken onder € 400-grens

01-06 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De graanprijzen op de internationale markten daalden begin deze week nadat de Russische president Poetin aangaf dat hij bereid is om ‘ongehinderde’ graanexport uit de Oekraïense havens te faciliteren in overleg met Turkse partners.

Dat meldde het persbureau Reuters. Poetin heeft ook aangegeven dat als sancties worden opgeheven Rusland ‘aanzienlijke hoeveelheden’ meststoffen en landbouwproducten zou kunnen exporteren.

Het eerst aflopende maaltarwecontract (september) op de termijnmarkt in Parijs sloot 31 mei op € 392,50 per ton. Begin mei stond deze notering ook onder € 400. Alsnog staat het eerst aflopende contract 83% hoger dan een jaar eerder.

Het nieuws over mogelijk meer graanexport vanuit Oekraïne en Rusland zorgt ook voor dalende noteringen op de fysieke markten. De Rotterdamse graanbeurs noteerde eerder deze week voor EU-voertarwe € 21,50 lager op € 396,50 per ton.

Tender van Egypte

Op het internationale toneel heeft Egypte direct van het lagere prijsniveau gebruikgemaakt en nieuwe tenders uitgeschreven voor levering tussen 20 en 31 juli en levering tussen 1 en 10 augustus.

De internationale maisprijzen staan ook iets onder druk, maar zijn minder volatiel dat tarweprijzen. Hierdoor wordt het prijsverschil tussen tarwe en mais kleiner. De prijsdruk komt mede omdat de inzaaiwerkzaamheden in de Verenigde Staten voor 86% is gedaan. Het vijfjarengemiddelde zit op 87%. Daarmee is de vertraging zo goed als ingelopen. Verder is China een importovereenkomst met Brazilië overeengekomen. Aan de andere kant zijn er zorgen over de tweede Braziliaanse maisoogst (safrinha), omdat het in de belangrijke productiegebieden droog is. De safrinha-mais wordt na sojabonen gezaaid.

Prognose: volatiele graanprijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer