Tarweprijs begint week op licht hoger niveau

29-08 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Het prijsherstel bij tarwe zette begin deze week door met kleine plusjes op de termijnmarkt in Parijs en Chicago. Het septembercontract kroop in Parijs tot net boven de € 230 per ton. Levering december noteerde maandag 29 augustus half in de middag rond € 320 per ton.

Koopjesjagers gaven vorige week de aanzet tot een prijsherstel na de dalende prijzen in de afgelopen weken. Daarna kwam er verdere prijsondersteuning in verband met lagere oogstramingen bij mais. Ook bij sojabonen zijn er zorgen over de opbrengsten en ook dat helpt de tarweprijs verder in het zadel.

Hoewel er hier en daar wel wat vraag naar tarwe is vanuit importerende landen, loopt de export van tarwe verre van wild. In de eerste weken kwam de export vanuit de EU goed uit de startblokken, maar nu lijkt de uitvoer toch wat te stagneren. Vorig jaar werden in de tweede helft van augustus en in september flinke hoeveelheden EU-tarwe verscheept. Sinds half augustus is het volgens de cijfers van de Europese Commissie maar magertjes wat de activiteiten op het exportfront betreft.

Uitvoer Rusland

En handelaren wijzen erop dat ook de vraag naar tarwe uit de Verenigde Staten te wensen overlaat. Daar komt bij dat volgens marktkenners ook de uitvoer uit Rusland minder goed loopt dan verwacht. Dat laatste zorgt wel voor prijsdruk, want de Russen oogsten zo veel tarwe dat ze onvoldoende opslagcapaciteit om de oogst te bergen.

De exportindicatieprijs van Russische tarwe daalde vorige week tot onder de € 350 per ton. Daarmee liggen de prijzen zo’n € 50 per ton lager dan half juli. De gevolgen voor de Russische graansector zijn echter kleiner dan deze prijsdaling doet vermoeden. Dat komt omdat de graanexport de exportheffingen in deze periode zien afnemen van zo’n € 100 in juli tot onder de € 70 per ton deze week.

Prognose: stabielere markt.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer