Tarweprijs blijft ruim boven grens van € 300 bewegen

Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Voor maaltarwe sloot de termijnmarkt in Parijs voor het eerst aflopende contract boven € 300 per ton.

Graanhandelaren en kopers op de graanmarkt kijken voornamelijk naar fondsen; in welke grondstoffenfondsen stapt men in en uit. Grondstoffen zijn duur en termijnmarkten bewegen harder omhoog dan waar eerder van werd uitgegaan. Voor maaltarwe sloot de termijnmarkt in Parijs begin deze week voor het eerst aflopende contract boven € 300 per ton. Dit record werd dinsdag overtroffen door te sluiten op € 311,50 per ton voor het december 2021-contract. Veel fysieke handel wordt er niet gedaan.

Neerslag in Australië

Eerste oogstresultaten uit Australië wijzen op kwaliteitsproblemen voor de tarwe, maar vooralsnog wordt een goede oogst van 31,5 miljoen ton verwacht. Verder zorgen overstromingen in Canada voor logistieke problemen, voornamelijk in de havens. Hierdoor worden internationale graanprijzen geprikkeld. Ook werkt de wisselkoers van de Amerikaanse dollar versus de euro niet mee. De dollar is duurder geworden en daarom moeten Europese tarweprijzen omhoog. Ondertussen is het prijsverschil tussen Europese tarwe en die uit het Zwarte Zeegebied zo’n $ 30 per ton voor levering over zes maanden, waardoor de verwachting is dat meer tarwe verkocht gaat worden vanuit het Zwarte Zeegebied.

Mais rekent goed

Het aanbod mais wordt ondertussen groter. De maisoogst was relatief laat, maar Frankrijk, Polen en Duitsland hebben goede opbrengsten. Verkopers willen hun mais wel verkopen voor dit relatief hoge prijsniveau. Het toenemende aanbod zet de maisprijs ietwat onder druk. Hierdoor begint mais beter te rekenen. Daar komt nog eens bij dat het aankoopgedrag van China redelijk rustig is de laatste tijd.

Logistiek blijft lastig

Verder is het logistiek nog steeds moeilijk op de graanmarkt. Er zijn weinig vrachtwagen beschikbaar in Europa. En er zijn zorgen over de beschikbaarheid van schepen voor eind van het jaar. Binnenvaartschippers hebben prima geld verdiend en de kans bestaat dat ze rond de kerstdagen minder tot niet willen varen. Aan de andere kant komt er wel genoeg product binnen via de zeehavens. Dat aanbod liep een paar maanden geleden minder soepel.

Prognose: vaste graanmarkt.

Prijsinformatie over graan vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer overBeheer