Tarweprijs doet begin 2022 stapje terug

05-01 | |
Foto: Koos van der Spek
Foto: Koos van der Spek

De lokale markten voor tarwe zetten de prijzen deze week een tandje lager, na de kortstondige opleving van eind vorig jaar.

De telersprijs op de beurs in Goes daalde zelfs met € 10 naar € 263 per ton. Daarmee blijft deze notering nog net boven het laagste niveau van de afgelopen twee maanden. Daarmee blijft de tarweprijs nog wel op een bijzonder hoog niveau. Het geeft ook aan dat de handel even gas terugneemt met zodoende iets lagere prijzen aan het begin van het nieuwe jaar.

Eenzelfde prijsbeweging toont de voertarwe op de graanbeurs in Hamburg. Daar zakte de prijs deze week met € 6 naar € 284 per ton. De prijzen voor leveringen van februari tot juni dit jaar zakten met € 7,50 naar € 285 per ton. Maaltarwe leverde € 12,50 in en noteert € 290 per ton. Ook de prijzen voor de nieuwe oogst deden daarom een stapje omlaag. Voor levering september 2022 zakten de prijzen met zo’n € 5 naar € 258 per ton.

Schattingen bijgesteld

Ook de internationale termijnmarkten vingen het nieuwe jaar aan met lagere prijzen. Dat was op de eerste handelsdag van 2022. Een dag later sloeg de stemming alweer om en gingen de prijzen weer rap omhoog. Zorgen zijn er over het weer in Zuid-Amerika en de stand van de gewassen in belangrijke teeltgebieden in de Verenigde Staten.

Analisten hebben hun inschattingen voor de maisproductie in Brazilië en Argentinië al naar beneden bijgesteld. Ze zijn bang dat het in het noorden van Brazilië te nat wordt, terwijl het elders juist weer te droog zal zijn voor een fatsoenlijke oogst.

In de Verenigde Staten staat de tarwe er lang niet zo goed bij als in november. “Het zijn behoorlijk lelijke cijfers”, zegt een analist over de rapportcijfers van de gewasstand in een groot deel van de gebieden waar met name de harde tarwe wordt geteeld.

Prognose: weerzorgen bepalen de koers.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Redacteur
Meer overBeheer