Tarweprijs herpakt zich weer

13-01-2020 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De tarwemarkt veert weer op in de Europese Unie.

Tarwe haalde op de termijnmarkt in Parijs vorige week een prijsniveau voor het eerstaflopende contract dat in tijden niet meer gezien was. De positieve tendens zette maandag voort. Het gaat langzaam, maar gestaag.

Dat de tarwemarkt in Europa vast is, blijkt wel uit het feit dat de tarweprijs in Parijs zelfs stijgt, terwijl Frankrijk opnieuw een order is misgelopen, om 300.000 ton tarwe te leveren aan Egypte. De order wordt nu ingevuld door Rusland (120.000 ton), Roemenië (120.000 ton) en Oekraïne (60.000 ton). Egypte betaalt gemiddeld $ 232,23 per ton. Het is bijna een jaar geleden dat Egypte bereid was zoveel voor geïmporteerde tarwe te betalen.

Meer Franse tarwe naar China

De EU kan dit seizoen overigens goed concurreren met Rusland, dat duurder is geworden. Volgens het marktbureau Agritel vindt Franse tarwe steeds meer zijn weg naar China. De concurrentie uit de Verenigde Staten is hier gering. Hoewel de VS en China nader tot elkaar lijken te komen in de oplossing van hun onderlinge handelsconflict, leidt dat op korte termijn niet tot meer Chinese aankopen van Amerikaanse tarwe.

Een negatieve invloed: Agritel meldt dat stakingen in Frankrijk leiden tot vertraging van graanleveranties, met als gevolg wat tekorten op veel afleverpunten. Dat kan leiden tot annulering van contracten.

Als gevolg van de al eerder gemelde voor deze tijd van het jaar ongebruikelijk hoge temperaturen ontwikkelen de ingezaaide gewassen zich vroegtijdig. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) meldt dat in Rusland en Oekraïne wel meer sneeuw wordt verwacht. Dit biedt het gewas bescherming biedt tegen vorst. In Frankrijk is de hoeveelheid neerslag momenteel ver boven het gemiddelde.

Geen verdere escaltie conflict VS-Iran

Het conflict tussen de Verenigde Staten en Iran is niet verder geëscaleerd, met daardoor geen grote gevolgen voor de tarwemarkt. Voor de ontwikkeling van de tarwemarkt op termijn is het van belang dat de geraamde arealen wintertarwe in de Verenigde Staten uitkomen op 12,5 miljoen hectare. Dat is het kleinste areaal sinds 1909.

Het was een van de elementen in het vrijdag verschenen maandelijkse WASDE-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie, over de stand van zaken op de agrarische markten in de VS en wereldwijd. Overigens was dit areaal nog iets boven de raming van de handel, meldt bureau Agritel.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over


Beheer