Met wat horten en stoten blijft de tendens in de graanprijzen ongewijzigd. Dat wil zeggen: de tarweprijs houdt de positieve tendens vast, voor mais is de prijscurve minder stabiel.
De tarweprijs is op de termijnmarkt in Chicago in een maand tijd langzaam maar zeker met ruim 7% gestegen. Beleggers kochten er vorige week vrijdag flink, om short-posities af te dekken. Dit vanwege onzekerheid over de daadwerkelijke gevolgen van de overeenkomst die de Verenigde Staten en China hebben gesloten ter verbetering van hun handelsbetrekkingen.
De fysieke markt laat stijgende tarwenoteringen zien. De maisprijs is ook opwaarts, met meer fluctuatie. Er is veel vraag en er zijn zorgen over de oogst in het seizoen 2020/’21. De droogte in Australië is inmiddels al wel verdisconteerd in de prijzen, maar het is recentelijk bijvoorbeeld duidelijk geworden dat historisch weinig wintertarwe is gezaaid in de Verenigde Staten.
In Frankrijk loopt de tarwe-export van tarwe naar landen buiten de EU als een trein, al heeft de handel in zijn logistiek behoorlijk last van stakingen die het moeilijk maken om het graan daadwerkelijk in de havens te krijgen.
Algerije is aan de markt voor aankoop van in maart te leveren tarwe. Dit is gewoonlijk een klant van Frankrijk; Argentinië is momenteel niet concurrerend volgens Agritel.
Rusland zit wat Algerije betreft wel op het vinkentouw om in de toekomst tarwe te mogen leveren. De recente exportactiviteiten van Rusland zijn overigens steeds verder afgenomen.
De gersthandel is (te) rustig, meldt bureau Agritel, met dalende prijzen.
Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina