Tarweprijs houdt momentum

20-01-2020 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Met wat horten en stoten blijft de tendens in de graanprijzen ongewijzigd. Dat wil zeggen: de tarweprijs houdt de positieve tendens vast, voor mais is de prijscurve minder stabiel.

De tarweprijs is op de termijnmarkt in Chicago in een maand tijd langzaam maar zeker met ruim 7% gestegen. Beleggers kochten er vorige week vrijdag flink, om short-posities af te dekken. Dit vanwege onzekerheid over de daadwerkelijke gevolgen van de overeenkomst die de Verenigde Staten en China hebben gesloten ter verbetering van hun handelsbetrekkingen.

In Parijs is de stijging van de tarwe-termijnprijs (contract maart 2020) over de afgelopen maand zo’n 6%. Daar klom in de vorige week de prijs ook weer een fractie verder. De maisprijs blijft in Parijs echt hangen op ongeveer hetzelfde niveau, namelijk € 173 per ton.
Ook in Chicago blijft de maisprijs hangen, eveneens al weken, tegen een bovengrens van $ 3,90 per bushel aanschurkend. Eind vorige week was er aanvankelijk een flinke dip in de prijs op donderdag, die daags erna geheel werd goedgemaakt.

Stijgende tarwenoteringen

De fysieke markt laat stijgende tarwenoteringen zien. De maisprijs is ook opwaarts, met meer fluctuatie. Er is veel vraag en er zijn zorgen over de oogst in het seizoen 2020/’21. De droogte in Australië is inmiddels al wel verdisconteerd in de prijzen, maar het is recentelijk bijvoorbeeld duidelijk geworden dat historisch weinig wintertarwe is gezaaid in de Verenigde Staten.

Franse tarwe-export loopt als een trein

In Frankrijk loopt de tarwe-export van tarwe naar landen buiten de EU als een trein, al heeft de handel in zijn logistiek behoorlijk last van stakingen die het moeilijk maken om het graan daadwerkelijk in de havens te krijgen.

Algerije is aan de markt voor aankoop van in maart te leveren tarwe. Dit is gewoonlijk een klant van Frankrijk; Argentinië is momenteel niet concurrerend volgens Agritel.

Rusland zit wat Algerije betreft wel op het vinkentouw om in de toekomst tarwe te mogen leveren. De recente exportactiviteiten van Rusland zijn overigens steeds verder afgenomen.

De gersthandel is (te) rustig, meldt bureau Agritel, met dalende prijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur


Beheer