Tarweprijs kan niveau niet vasthouden

05-08-2020 | |
Foto: Canva/Bene_A
Foto: Canva/Bene_A

De tarweprijs staat wat onder druk. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verlaagde de voertarweprijs deze week met € 2 naar € 187.

Dat is het laagste niveau in een maand, maar de prijs ligt wel bijna € 12 boven het niveau van begin augustus vorig jaar. Dat komt omdat de tarweoogst in de EU tegenvalt, vooral in Frankrijk en Roemenië, de grootste tarwe-exporteurs van de EU.

Echter, de handelaren op de termijnmarkt in Parijs negeren deze signalen. Daardoor staat de tarweprijs onder druk. Het eerstaflopende contract (september 2020) sloot dinsdag in Parijs net onder € 180 per ton. Dat is het laagste niveau in ruim een maand. De International Grains Council (IGC) berekende dinsdag 4 augustus een iets lagere tarweprijsindex van 182 punten (100 = prijspeil januari 2000). Dat is 1 punt lager dan maandag.

Op de termijnmarkt in Chicago was de daling van de tarweprijs wat forser. Daar sloot het septembercontract maandag nog op $ 5,210 per bushel (€ 162 per ton). De notering sloot dinsdag op $ 5,082 per bushel (€ 158 per ton), een daling van 2,5%.

Bekijk meer graanprijzen en termijnprijzen via Foodagribusiness.nl/markt

Hectareopbrengsten Rusland vallen mee, euro duurder

De prijsdruk heeft diverse oorzaken. De oogstprognoses voor Rusland worden voortdurend verhoogd, nu blijkt dat de hectareopbrengsten meevallen. De euro is duurder geworden ten opzichte van de dollar, hetgeen een nadeel is voor de Europese exporteurs. De tarweprijs in Chicago werd vooral gedrukt doordat de export niet goed loopt. Bovendien is het groeizaam weer in de VS, waardoor de mais goed groeit. Dat zet druk op de tarweprijs omdat deze twee graansoorten tot op zekere hoogte uitwisselbaar zijn.

Prognose: tarwemarkt is rustig.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over


Beheer