Tarweprijs kiest geen duidelijke richting

08-02 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De fysieke graanhandel is rustig en dat is terug te zien in de noteringen, De EU-voertarweprijs is voor het eerst in lange tijd gestabiliseerd.

Voor EU-voertarwe is eerder deze week onveranderd genoteerd op € 298 per ton. Voor EU-voermais werd € 2 hoger genoteerd op € 307. Ook de Groningse graanbeurs noteerde deze week gelijk vergeleken met een week eerder voor voertarwe.

Rustige handel op termijnmarkten

De handel op de termijnmarkten is momenteel rustig. Handelaren waren de afgelopen dagen voorzichtig met het innemen van posities vlak voor de publicatie van het nieuwste Wasde-rapport, waarin nieuwe productieprognoses voor onder andere graangewassen staan. Het rapport wordt woensdagmiddag 8 februari gepubliceerd door het Amerikaanse landbouwministerie (USDA). De verwachting is dat de tarweproductie in Rusland naar boven wordt bijgesteld. Voor mais wordt een lagere productie in Argentinië verwacht.

Ondanks geopolitieke druk blijft ondertussen graan uit het Zwarte Zeegebied concurrerend op de wereldmarkt.

Parijse termijnmarkt

Waar over het algemeen geen duidelijke richting wordt gekozen, stijgen de tarwenoteringen begin deze week op de Parijse termijnmarkt wel. De wisselkoers van de euro daalde begin deze week ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Een zwakkere euro maakt het interessanter om Europees graan af te zetten op de wereldmarkt. Aan de andere kant wordt de import van goederen, zoals mais, duurder.

Soja Brazilië

De sojabonenoogst in Brazilië loopt vertraging op door neerslag. Als gevolg daarvan kan mais minder snel worden ingezaaid. De vertraging van de inzaaiwerkzaamheden zorgt ervoor dat maisnoteringen op de termijnmarkt in Chicago omhoog bewegen. Verder blijft de Chinese vraag belangrijk voor de wereldwijde afzet. Er is alleen meer druk op de verhouding tussen de Verenigde Staten en China gekomen door de zogenoemde ballonaffaire.

Prognose: volatiele graanprijzen

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer