Tarweprijs krijgt op termijnmarkt Chicago grootste tik in vijf maanden

09-01 | |
Ten opzichte van de piek in mei 2022 staat de tarwenotering op de termijnmarkt in Chicago al 36% lager. - Foto: Canva/pixelshot
Ten opzichte van de piek in mei 2022 staat de tarwenotering op de termijnmarkt in Chicago al 36% lager. - Foto: Canva/pixelshot

De tarweprijs daalde vrijdag 6 januari op de termijnmarkt in Chicago met rond de 6%. Dat is de sterkste prijsdaling sinds medio augustus 2022.

Ten opzichte van de piek in mei 2022 staat de tarwenotering al 36% lager.

Sterke concurrentie van tarwe uit het Zwarte Zeegebied wordt door analisten aangevoerd als belangrijke oorzaak van de forse prijsdaling. Volgens de adviesbureaus Ikar en Sovecon exporteert Rusland in januari zo’n 3,6 tot 4 miljoen ton tarwe. En dat na een decembermaand waarin zelfs meer dan 4 miljoen ton is uitgevoerd.

Dat zijn grote hoeveelheden waar de andere grote aanbieders zoals de Verenigde Staten en de Europese Unie tegen op moeten boksen. Sovecon verhoogt zijn exportverwachting voor Rusland naar 44,1 miljoen ton. Dat is 5 miljoen ton meer dan vorig seizoen.

Wisselkoers roebel goed voor Russische tarwe-export

De Russische export krijgt ondersteuning van een zwakkere roebel. De waarde van deze munt is nog zo’n 1,3 eurocent, tegen 1,6 à 1,7 cent in oktober/november. Daarmee is de roebel in de afgelopen maand met zo’n 20% in waarde gedaald. De dollar bereikte op de eerste handelsdag van dit jaar zijn laagste punt en laat sindsdien herstel zien. Eind vorige week kroop de notering weer op tot boven de 95 eurocent. Dat hindert de export vanuit de VS.

Meer factoren spelen de tarwemarkt echter parten. Zo gaan de voorspellingen van de tarweproductie in Australië verder omhoog. Er werd al rekening gehouden met een recordoogst, maar nieuwe voorspellingen doen er nog eens een flinke schep bovenop. Daarnaast komen er berichten uit India dat daar meer tarwe is ingezaaid. Dat zet extra druk op de prijsvorming.

Groter verschil tussen tarwenoteringen Chicago en Parijs

De tarwenotering in Chicago sloot vrijdag 6 januari op omgerekend € 260 per ton. Hiermee ligt deze notering zo’n € 40 per ton lager dan de prijzen op de termijnmarkt in Parijs. Daarmee is het prijsverschil nu veel groter dan in de prijspiek in mei. Toen verschrompelde het prijsverschil tussen Europa en de VS tot bijna nul.

Het gemiddelde prijsverschil over de laatste drie kwartalen bedraagt zo’n € 33 per ton. De Russische tarweprijs blijft de laatste paar weken in dollars redelijk stabiel op een niveau van rond de $ 310 per ton. Omgerekend in euro’s is dat € 295 per ton.

Bekijk meer graannoteringen via FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer