Tarweprijs onder druk, mais tendeert stabiel

Oogstprognoses blijven de graanmarkt deze dagen in de greep houden. Vooral in de tarwemarkt drukt de aankomende grote productie op de prijzen. De maisprijs staat op de termijnmarkt weer eens onder invloed van hoop op meer aankopen in de Verenigde Staten door China.

De Parijse termijnmarkt liet vorige week weinig verrassingen zien wat betreft de prijs voor het contract september 2020. Met minimale wijzigingen hing deze rond € 180,00 per ton, een voortzetting van de trend naar geleidelijke prijsverlaging die al weken aanhoudt voor tarwe. Op maandag was de eerste indruk er ook weer een van druk op de prijs, zij het gematigd. De talloze oogstprognoses, recent nog van het Amerikaanse landbouwministerie USDA, gaan uit van een toenemende productie. Australië bijvoorbeeld verwacht een topoogst, na twee zeer magere jaren. De prijs staat daar dan ook flink onder druk. Mais, we spreken over het contract augustus 2020, stond eveneens wat lager genoteerd dan een week eerder, maar ging elke dag een minimale stap van € 0,25 omhoog. Uiteindelijk werd van week op week gerekend € 0,50 ingeleverd. Die trend houdt aan. Al met al in Parijs dus geen spektakel.

Lees verder onder de grafiek.

Tegenvallende handel

In Chicago verloor het julicontract 2020 voor tarwe ruim 4% aan waarde. De prijs glijdt verder af, eveneens onder invloed van oogstprognoses en de tegenvallende handel. De Verenigde Staten (VS) kunnen op de wereldmarkt niet zo goed concurreren. Tarwe uit de regio’s rond de Zwarte Zee doet het nu veel beter. Dat kunnen de EU-exporteurs ook merken, blijkt uit berichten van bureau Agritel. Rusland stelt volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de eerste helft van het komende tarwe-exportseizoen geen exportquota vast. De maisprijs doet het in de VS wat beter, het contract voor mais juli 2020 steeg begin juni en houdt dat prijspeil goed vast, met minimale schommelingen. De prijs wordt onder meer ondersteund door de verwachting dat China meer Amerikaanse mais gaat importeren, na verruiming van importquota, meldt de agrarisch-economische site Agrimoney. Daaruit spreekt ook ‘wishful thinking’, er wordt veel op gespeculeerd.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.