Tarweprijs schiet ruim boven € 300

Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De handel in tarwe op de termijnmarkt in Parijs schoot maandag 22 november pijlsnel naar € 307 en net daarboven. Daarmee werd duidelijk een stap gezet boven de grens van € 300 per ton.

De internationale graanraad IGC verlaagde vorige week zijn ramingscijfers voor productie en voorraden van tarwe. Dit bevestigde nog maar eens de vrees voor krappe beschikbaarheid van deze graansoort. Bovendien zou zware neerslag wel eens een flinke tegenslag kunnen zijn voor de recordoogst aan tarwe die in Australië van het land moet komen.

Signalen op groen

Kortom, de signalen voor de tarwe markt staan begin deze week weer eens op groen om de prijzen verder op te drijven. Vorige week werd ook al even geroken aan de grens van € 300 per ton, maar sloot de handel de week af op een prijsniveau dat net onder deze grens lag.

Er zijn speculaties dat China meer voertarwe in Frankrijk wil kopen. Ook enkele andere landen melden zich op de wereldmarkt op zoek naar voertarwe. Dat heeft ook de Amerikaanse tarwemarkt een extra impuls gegeven. Begin vorige week steeg de koers in Chicago naar het hoogste niveau sinds december 2012. Uiteindelijk noteerde tarwe aan het eind van de week iets hoger dan de week ervoor. Dat is op zich al bemoedigend voor verkopende partijen, omdat in die week een plus tot stand kwam van liefst 6,6%. Het maart-contract steeg vorige week in Chicago met 0,7% naar omgerekend € 272 per ton.

Flinke prijsverhoging

Mais blijft in Europa in prijs stijgen, maar in Amerika leverde dit product na de flinke prijsverhoging in de voorafgaande week toch wat in. Het januari-contract in Parijs pluste 2,1% naar € 248,75 per ton. In Chicago ging er 1,4% af bij het maart-contract. Door de sterkere dollar bleef de prijs omgerekend echter net boven de € 200 per ton.

IGC verhoogde de wereldwijde productie van mais. Dat effect wordt weer gecompenseerd door de vraag naar goedkopere alternatieven dan voertarwe. Hierdoor blijven ook de maisprijzen in Chicago nog behoorlijk overeind.

Prognose: stijgende prijzen.

Prijsinformatie over graan vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Redacteur
Meer overBeheer