Doorgaan naar artikel

Tarweprijs staat weer boven € 200 per ton

Foto: Mark Pasveer

Foto: Mark Pasveer

De EU-voertarwe notering op de Rotterdamse graanbeurs schiet deze week omhoog naar € 207 per ton. Dat is het hoogste niveau in meer dan een jaar.

De EU-voertarwe notering stond begin februari 2019 voor het laatst hoger dan € 207 per ton. De sterk aangetrokken vraag naar tarwe in de wereld duwt de prijzen omhoog. Daarbij verwachten industrieën bevoorradingsproblemen waardoor wordt gehamsterd. Ook op de termijnmarkt in Londen, waar dagelijks voor voertarwe wordt genoteerd, stond de tarwenotering voor het mei-contract begin deze week op £166 per ton (€ 184 per ton). Dat was het hoogste niveau voor deze notering in 2020. Op dinsdag 24 maart daalde de voertarwenotering licht naar £163,50 per ton (€ 181 per ton).

De tarweprijzen bewogen de afgelopen weken juist nog omlaag door de onzekerheden op de markt door de uitbraak van het coronavirus. De notering van de Rotterdamse graanbeurs laat deze week ook voor EU-voergerst een opleving zien van € 13 naar € 180 per ton. Bijna 10 maanden (eind mei 2019) geleden werd voor het laatst € 180 genoteerd voor EU-voergerst.

Opleving tarweprijzen

Ook de prijzen van granen op lokale markten gaat mee in dezelfde opwaartse beweging. Op de graanbeurs in Groningen steeg de notering voor voertarwe deze week met € 8 naar € 185 per ton. De notering voor voertarwe daalde vorige week nog naar € 177 per ton, omdat de markt toen lastig was door het coronavirus.

Maaltarwe goed gevraagd

Naast hogere prijzen voor voertarwe trekken ook de maaltarwe noteringen flink aan door de goede vraag naar granen op de wereldmarkt en daarbij zijn er problemen met de levering. De maaltarwenotering voor het eerst aflopende contract (mei 2020) op de termijnmarkt in Parijs schoot deze week omhoog naar € 196,50 per ton. Voor maaltarwe trekt de vraag aan, omdat de broodconsumptie is toegenomen.

Maisprijs blijft onder druk

Voor mais is het een ander verhaal. De maisprijzen stijgen niet zo hard als tarweprijzen doen. De EU-maisprijs staat met € 183 per ton nog steeds lager dan in februari werd genoteerd. De prijsstijging wordt getemperd doordat naar verwachting minder ethanol in de Verenigde Staten wordt geproduceerd. Onder andere in de VS en Brazilië wordt mais gebruikt voor de productie van ethanol.

Prognose: stijgende prijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin