Tarweprijs stijgt door goede EU-exportverwachting

21-07-2021 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De termijnmarkt in Parijs noteert hoger voor zowel tarwe als mais door goede exportprognoses.

Het weer in belangrijke productiegebieden in de wereld houdt de graanmarkt in haar greep. In delen van Europa zijn de weersomstandigheden gunstiger en kan worden geoogst. De kwaliteit van de Franse tarwe lijkt over het algemeen goed, met lokaal wat mindere opbrengsten. De verwachting is dat de EU-export gaat aantrekken, mede daardoor stegen de noteringen op de Parijse termijnmarkt zowel voor tarwe als voor mais.

Krapte in de VS

De Amerikaanse graanmarkt blijft krap omdat de vooruitzichten voorlopig wijzen op warm en droog weer. De zomertarwegewassen hebben al te lijden gehad van de hoge temperaturen, en zorgen over lagere productievolumes nemen toe. Tarwenoteringen op de termijnmarkt in Chicago bereikten deze week een nieuw hoogtepunt in twee maanden voor het septembercontract 2021. Ook de Amerikaanse maisprijzen stegen en deze staan weer op het niveau van begin juli.

Goede Chinese vraag

Ook in Canada is het droog en warm met lagere opbrengsten als gevolg. Maar de Chinese vraag naar Canadese tarwe is goed; meer dan het dubbele in augustus 2020 tot en met april 2021 vergeleken met het driejarig gemiddelde. Volgens de agrarisch-economische site Agrimoney geven sommige marktanalisten aan dat China de voorraden opbouwt, maar ook wordt in de Chinese vraag naar veevoer en maaltarwe voorzien.

Minder opbrengsten Rusland

Nieuwe oogst drukt de prijzen in het Zwarte Zeegebied iets, ondanks dat het Russische marktbureau Ikar de tarweproductie in Rusland voor 2021 op 81,5 miljoen ton schat. Dat is 2 miljoen ton minder dan waar eerder van werd uitgegaan. In Oekraïne wordt na het warme weer de komende dagen regen verwacht. Hierdoor komt de oogst tot stilstand en groeien de zorgen over mogelijke kwaliteitsproblemen in met name maaltarwe.

Prognose: geen duidelijke richting door weermarkt.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer