Foto: ANP
Hamstergedrag blijft niet beperkt tot de supermarkt. Tarwe wordt ineens weer duurder op de termijnmarkt. Corona verstoort de logistiek.
Sterk herstel van de tarweprijs op de termijnmarkt in Parijs vorige week. Ten opzichte van de periode daarvoor is er weer 7% geplust op de prijs voor het contract mei 2020. Op maandag 23 maart hield de positieve tendens goed aan.
Ook in Chicago ging tarwe mooi in de lift. De vraag naar tarwe wereldwijd is gestegen, vanuit Algerije en Marokko, maar al enige tijd ook vanuit China, meldt bureau Agritel. Marokko heeft invoerheffing op zachte tarwe opgeschort om voldoende aanvoer te kunnen veilig stellen.
Marokko lijdt onder grote droogte en zal minder kunnen oogsten, de prognose is recent met ruim 20% naar beneden bijgesteld. Dat tarwe het zo goed doet, is ook het gevolg van wereldwijd inslaan van voorraad. Het in de supermarkten zichtbare hamstergedrag gaat ook op grotere schaal op. Bloem is dan een geliefd product om in te slaan, evenals rijst.
De agrarisch-economische site Agrimoney meldt dat de prijs van rijst in Thailand, ’s werelds grootste exporteur, op het hoogste niveau staat sinds augustus 2013. Dat alles ondanks, om maar een voorbeeld te noemen, de prognose van het Amerikaans ministerie van landbouw USDA voor een toename dit boekjaar 2019-’20 van de eindvoorraden tarwe eind juni.
Mais doet het minder goed
Mais doet het veel minder goed dan tarwe. Dat komt door de invloed die de gedaalde olieprijs heeft op mais, behalve voedergraan ook basis voor ethanolproductie.
Her en der is als gevolg van de coronaproblematiek de logistiek sterk verstoord. In Frankrijk bijvoorbeeld is er een tekort aan vrachtwagen- en treinbestuurders en loopt ook de aanvoer uit voorraden niet soepel. Grenzen passeren met vrachtverkeer binnen de EU is ook bemoeilijkt.