Doorgaan naar artikel

Tarweprijs zet stap omhoog, onzekerheid blijft

Foto: Mark Pasveer premium

Foto: Mark Pasveer

Tarwenoteringen stegen begin deze week na een lange periode van prijsdruk. Rusland heeft aangekondigd mogelijk staatsaankopen te doen om nationale reserves veilig te stellen en prijzen te ondersteunen. Hierdoor stegen de landbouwgrondstoffen fors.

Het mei-contract voor maaltarwe sloot begin deze week op € 266,75 per ton op de termijnmarkt in Parijs. Dat is een stijging van € 7,50 ten opzichte van de voorgaande handelsdag. Maar door gebrek aan nieuws herstelden de internationale tarwenoteringen op de Parijse termijnmarkt dinsdag 28 maart licht. De tarweprijs staat nu op het niveau van bijna 2 weken eerder. Maar de markt blijft gevoelig voor berichten uit het Zwarte Zeegebied.

Belgische Fegra-dagnotering

Verschillende fysieke tarwenoteringen volgden de termijnmarktnoteringen omhoog deze week. Zo beweegt de Belgische Fegra-dagnotering voor gecertificeerde tarwe deze week op het niveau van medio maart; op woensdag 29 maart steeg de notering naar € 231,50 per ton.

Gunstig weer

Het weer in Europa is gunstig voor de gewassen. In de Verenigde Staten daarentegen wordt het weer nauwlettend in de gaten gehouden, omdat het te droog is voor de wintertarwe. En inzaaiwerkzaamheden in het voorjaar kunnen vertraging oplopen. Er zijn dan ook zorgen dat het areaal zomertarwe dit seizoen tegenvalt. Eind deze week komt daar meer duidelijkheid over wanneer het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) met het jaarlijkse Prospective Plantings-rapport komt.

Maisprijs

Het lijkt erop dat de bodem voor de maisprijs is bereikt op de termijnmarkt in Chicago. Mais weet de prijsstijging van begin deze week namelijk wel vast te houden, waar de tarwenotering op dinsdag 28 maart iets herstelde. De maisprijzen worden deels ondersteund omdat de Chinese vraag naar Amerikaanse mais goed is. Aan de andere kant wordt de prijsstijging ook iets afgeremd, omdat handelaren verwachten dat aankomende vrijdag in het Prospective Plantings-rapport van het USDA een groter Amerikaans maisareaal wordt gepubliceerd.

Prognose: volatiele graanprijzen

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin