Doorgaan naar artikel

Tarweprijs zit in de lift

Foto: Mark Pasveer

Foto: Mark Pasveer

De tarweprijs zit in de lift. Prijsdruk vanuit de oogst neemt af en daarmee wordt de weg naar boven vrijgemaakt.

Nu het graan grotendeels in de silo’s zit, blijkt dat de opbrengsten maar magertjes uitvallen. Globaal gesproken is er iets minder geproduceerd dan normaal. Dit sterkt de telers in de gedachte dat ze het product maar een tijdje moeten gaan vasthouden.

Terughoudend aanbod

Er is dus sprake van een terughoudend aanbod. Dit speelt niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Deze ontwikkeling heeft een positieve effect op de prijsontwikkeling op de internationale markten en dat ondersteunt de prijsvorming hier in Nederland.

Telersbeurzen

Op de Groninger Graanbeurs stijgt de tarwenotering deze week met € 3 naar € 183 per ton. Daarmee ligt deze graannotering inmiddels € 8 per ton hoger dan begin dit seizoen. Eenzelfde ontwikkeling is te zien op de telersbeurzen in Goes, Emmeloord en Middenmeer. De Rotterdamse notering voor EU-tarwe is deze week met € 2,50 verhoogd naar € 192,50 per ton. Nog een paar van deze stappen en de grens van € 200 per ton ligt weer binnen bereik.

Nadeel voor afnemers

Voor de afnemers is de stijgende tarweprijs een extra nadeel. Een deel van de afnemers heeft al te maken met hogere transportkosten in verband met een lagere waterstand die vervoer via de binnenvaart duurder maakt.

Prijs van voergerst

De prijs van voergerst zit ook in de lift, al trekt deze prijs minder sterk door dan de tarweprijs. Bovendien rekent dit product wat gunstiger voor de afnemers omdat het verschil zo’n € 20 per ton bedraagt ten opzichte van de tarwe. In Groningen noteert voergerst deze week € 1 hoger op € 165 per ton. EU-voergerst stijgt ook met € 1 en komt daarmee op € 173 per ton.

Prognose: licht stijgende prijzen.

Prijsinformatie over graan vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin