Tarweprijzen blijven hangen bij weinig spanning

22-02 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Op de termijnmarkt in Parijs daalde begin deze week met name het maaltarwecontract dat over een paar weken afloopt (maart 2023) na het doorbreken van een technische zone. Noteringen voor oogst 2023 kenden niet zo’n sterke prijsval. Ook op de fysieke markten staan de prijzen op de langere termijn best op een hoog niveau.

De handel is redelijk rustig. Wereldwijd is er niet veel aan de hand, waardoor de tarwe- en gerstprijzen wat blijven hangen. Het is wel spannend hoe Rusland en Oekraïne omgaan met de graandeal die binnenkort afloopt. Als de handel stil komt te vallen, zullen prijzen sterk reageren.

Graanbeurs in Hamburg

De graanbeurs in Hamburg noteert nu volgens huidige wettelijke vereisten en met een onder- en bovenkant voor de producten. De maaltarwenotering met 12% eiwit staat op € 295 tot € 300 voor levering februari. Voor de nieuwe oogst (september 2023) wordt voor maaltarwe op € 290 tot € 294,50 genoteerd. Dat is zo’n € 20 per ton hoger dan een jaar geleden de verwachting was voor de nieuwe oogst.

Eind februari 2022, vlak voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak, werd voor september 2022 een prijs van € 271 per ton genoteerd. Uiteindelijk lag de directe maaltarweprijs in september 2022 op € 355. De Hamburgse maaltarwenoteringen zijn CIF, wat betekent dat de prijs inclusief kosten (zoals verpakking, verzekering en transport) tot in de haven van eindbestemming is.

Voertarwe

Voor voertarwe is in Hamburg eerder deze week voor leveringsperiode februari tot en met juni genoteerd op € 285 tot € 290 per ton. Dat is vergelijkbaar met een jaar geleden toen werd rond € 291,50 per ton voor voertarwe genoteerd.

Nederlandse telers nog niet geïnteresseerd in nieuwe oogst

Nederlandse telers zijn momenteel nog niet geïnteresseerd in de nieuwe oogst. Telers hebben een prijs van € 300 per ton in hun hoofd voor de nieuwe oogst. Mede door de goede uien- en aardappelprijzen staan telers stevig in hun schoenen. Meestal wordt in mei of juni pas echt geïnformeerd, geeft een handelaar aan.

In Nederland wordt veelal voertarwe geteeld, omdat de productie hoger is dan van baktarwe en er minder risico’s zijn met betrekking tot kwaliteitseisen. Overigens zijn de opbrengsten van baktarwes tegenwoordig een stuk beter een paar jaar geleden, waardoor het opbrengstverschil met voertarwe niet zo groot meer is.

Prognose: volatiele graanprijzen

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer