Tarweprijzen komen toch wat onder druk

20-06 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Eind vorige week begonnen de tarweprijzen in de Verenigde Staten te zakken in verband met het begin van de oogst aldaar. Prijsopdrijvende factoren als de oorlog in Oekraïne en de hittestress in Frankrijk raakten wat op de achtergrond.

De tarweprijzen op de termijnmarkt in Parijs hielden vorige week nog heel goed stand op een prijsniveau van € 191,50 per ton september-levering. Begin deze week begint de handel wel wat lager op een niveau dat zo’n € 7,50 lager ligt met prijzen van rond de € 384 per ton. In Chicago werd eind vorige week al een flink stuk ingeleverd. Daar zakte het prijsniveau zo’n 3,5% ten opzichte van de week ervoor.

In Rusland lijken de prijzen nog wat vaster in het zadel. De indicatieprijs op basis waarvan de exportheffingen wordt bepaald, steeg naar bijna $ 400 per ton. Ofwel ruim € 380 per ton. Dat is het hoogste niveau waarop de indicatieprijs is vastgesteld. Het gevolg daarvan is dat de exportheffing is verhoogd naar omgerekend ruim € 135 per ton.

Inflatie beteugelen

Een jaar geleden werd de exportheffing door Rusland ingevoerd om de inflatie in eigen land te beteugelen. Dat laatste is overigens volstrekt mislukt. Mede door de sancties tegen Rusland als gevolg van de inval in Oekraïne is de inflatie dit jaar gestegen naar recordhoogte. Ter vergelijking: begin juni vorig jaar bedroeg de exportheffing zo’n € 25 per ton.

Prognose: licht dalende prijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer