Doorgaan naar artikel

Tarweprijzen krijgen even iets lucht

Verder is de prijs voor gerst de afgelopen dagen meer onder druk komen te staan.  Foto: Canva premium

Verder is de prijs voor gerst de afgelopen dagen meer onder druk komen te staan. Foto: Canva

Het Amerikaanse landbouwministerie heeft op 11 april een nieuw Wasde-rapport met oogstschattingen voor onder andere granen gepubliceerd.

De wereldwijde tarweproductie voor 2022-’23 is vrijwel gelijk gebleven. Maar door een toenemend verbruik dalen de eindvoorraden tarwe voor seizoen 2022-’23. Veel effect heeft het nieuwe rapport niet op de prijzen. De druk is er wel even vanaf. Op woensdag 12 april staan maaltarwenoteringen op zowel de termijnmarkt in Parijs als Chicago voorzichtig in de plus. De notering voor gecertificeerde tarwe van het Belgische Fegra bleef na het paasweekend onveranderd staan op € 212,50 per ton.

Dalende prijzen voor Russische tarwe en stabiliserende exportprijzen maken dat de Russische afzet goed loopt. Volgens het Russische landbouwadviesbureau Sovecon kan Rusland in april tussen 4,2 en 4,5 miljoen ton tarwe exporteren. Dat komt in de buurt van een record. Ondanks goede exportcijfers blijft Rusland zijn beklag doen over belemmeringen op de wereldmarkt. De spanning rondom de graandeal blijft daardoor merkbaar op de graanmarkt. Rusland eist opheffing van enkele sancties als voorwaarde voor het verlengen van de deal die op 18 mei afloopt. Dat houdt de graanprijzen volatiel.

Prijs voor gerst

Verder is de prijs voor gerst de afgelopen dagen meer onder druk komen te staan. Australië en China hebben een overeenkomst bereikt over de export van Australische gerst naar China. Dat meldde de nieuwssite Reuters deze week. China importeerde geen Australische gerst, omdat er een geschil was over de invoer ervan. De betrekkingen tussen beide landen waren jarenlang gespannen en werden niet beter toen Australië opriep tot een onderzoek naar de oorsprong van Covid. Peking reageerde destijds met represailles, waaronder antidumpingrechten op Australische wijn en gerst. De banden tussen beide landen worden nu weer voorzichtig aangehaald.

Een lichtpuntje voor de Europese import is dat de wisselkoers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar is gestegen. Dat maakt de import van graan naar de EU goedkoper. Aan de andere kant wordt het exporteren van goederen vanuit de EU op de wereldmarkt lastiger.

Prognose: volatiele graanprijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin