Tarweprijzen staan licht onder druk

30-05 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De tarweprijzen op de termijnmarkt in Parijs stonden maandagmiddag 30 mei licht onder druk. Aan het begin van de middag stond de prijs van levering december zo’n € 3 lager dan vrijdag met prijzen die schommelden rond de € 412 per ton.

De ongekend hoge niveaus van medio mei zijn uit beeld geraakt, maar desondanks blijven het bijzonder hoge prijzen. Nadat bekend werd dat India een exportverbod had ingevoerd werd in Parijs even de € 440 per ton aangetikt. Daarna zijn er winstnemingen geweest. En ook Rusland deed een duit in het zakje door te stellen dat het wel mee wil werken aan graanexporten via de Zwarte Zee. Toch lijkt het daar niet van te komen omdat het land in ruil verlichting van de sancties wil.

Oogst 2023 deed maandagmiddag € 5 tot € 6 minder dan vrijdag. De prijzen van deze tarwe staan lang niet zo hoog als die van de komende oogst. Toch blijven het ook voor tarwe die pas vanaf dit najaar wordt gezaaid relatief hoge prijzen op een niveau van bijna € 340 per ton. Chicago laat begin deze week nog even verstek gaan; de termijnmarkt bleef gesloten in verband met Memorial Day.

Vizier op nieuwe oogst

De handel in oude oogst loopt langzamerhand op zijn eind. Volgens de boeken loopt het seizoen tot eind juni. Maar de vraag begint toch wat af te nemen. Kopers richten hun vizier op de nieuwe oogst. Dat resulteert voor de oude oogst ook in stabiele tot iets lagere prijzen.

Volgens adviesbureaus wordt Russische tarwe nu verhandeld voor fob-prijzen van € 400 of net daarboven. Deze prijzen liggen vrijwel op hetzelfde niveau als een week geleden. Het Russische ministerie van landbouw hanteert voor de week van 1 tot 7 juni een exportindicatieprijs van $ 373,2 dollar per ton. Die prijs ligt op het hoogste niveau van dit seizoen.

Russische exporteurs worden op grond van deze prijs geconfronteerd met een exportheffing van $ 121,2 per ton. Dat betekent dat ze per ton omgerekend € 113 aan exportheffing moeten afdragen. Veel effect zal dat niet hebben. De meeste exporteurs hebben hun exportquotum inmiddels al vol en kunnen in de laatste maand van het seizoen niet zo heel veel zaken meer doen.

Prognose: stabiele tot licht lagere prijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer