Doorgaan naar artikel

Tarweprijzen stijgen niet verder

Graansilo's in de haven van Gent. De uitvoer van EU-graan loopt dit seizoen achter vergeleken met vorig jaar. - Foto: Peter Roek

Graansilo's in de haven van Gent. De uitvoer van EU-graan loopt dit seizoen achter vergeleken met vorig jaar. - Foto: Peter Roek

De graanmarkten zijn nerveus door de Amerikaanse presidentsverkiezingen, prijzen van grondstoffen kiezen geen duidelijke richting.

De Amerikaanse verkiezingen die 3 november plaatsvonden zijn de komende weken sterk bepalend voor verschillende markten. Joe Biden was favoriet, maar het is een nek-aan-nekrace geworden met de zittende president Donald Trump. Op 20 januari wordt de gekozen president geïnstalleerd.

Markten nerveus

Markten zijn daardoor nerveus en de prijzen van grondstoffen kiezen geen duidelijke richting. Op de internationale termijnmarkten gingen graannoteringen ietwat omlaag, deels door winstnemingen. Maar ook goede zaaiomstandigheden in de wereld zorgen voor druk op de prijzen.

Voertarwenotering Groningen omlaag

De lokale markten volgen deze prijsbeweging met een lichte daling. De voertarwenotering op de graanbeurs in Groningen daalde eerder deze week met € 2 naar € 199 per ton. Daarmee staat de notering weer onder de € 200-grens. Voor voergerst werd ook € 2 lager genoteerd op € 178 per ton. Op de termijnmarkt in Parijs stabiliseert de notering voor maaltarwe (december-contract) op € 205,25 per ton.

Afzet EU-tarwe

Franse tarwe is competitief op de wereldmarkt. Ondanks de coronacrisis, die wereldwijd voor onzekerheden zorgt, blijft de Chinese vraag naar verwachting in Europa aanhouden. Dat komt deels door invoerrechten op Australisch graan. Een andere reden is dat de wisselkoers van de Russische roebel ongunstig staat ten opzichte van de Amerikaanse dollar, wat voordelig is voor de afzet van Franse tarwe op de wereldmarkt.

EU-tarwe kon lange tijd niet concurreren met andere landen in de wereld, waardoor de afzet niet vlot verliep. De Europese Unie heeft vanaf 1 juli tot en met 25 oktober dan ook 30% minder tarwe afgezet vergeleken met een jaar eerder.

Prognose: stabiel tot lagere graanprijzen

Prijsinformatie over graan vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin