Tarweprijzen terug op niveau voor oorlog Oekraïne

25-01 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Grondstofprijzen dalen ten opzichte van vorige week verder op de internationale termijnmarkten. Het goedkopere aanbod uit het buitenland trekt de graanprijzen in Nederland mee omlaag.

De graanbeurs in Groningen noteert deze week € 8 lager voor voertarwe op € 280 per ton. Sinds de oorlog in Oekraïne eind februari 2022 begon, heeft deze notering niet meer op dit niveau gestaan. De situatie in Oekraïne blijft voor spanning zorgen op de wereldmarkt.

Tarwenoteringen internationaal nog lager

Op de internationale markten staan de tarwenoteringen nog lager. De prijsindex voor tarwe van de International Grains Council (IGC) stond op dinsdag 24 januari op 277 punten (januari 2000 = 100). Dat is het laagste niveau sinds eind september 2021. Op woensdag 25 januari herstelden internationale prijzen licht na een dagenlange daling.

Gunstig voor export

Het lagere prijsniveau is overigens gunstig voor de export van Europese tarwe. De afzet naar onder andere Noord-Afrikaanse landen loopt goed. Aan de andere kant remt de sterkere euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar het exportvoordeel iets af.

Maisprijzen

Maisprijzen vinden meer ondersteuning dan tarwe. Dat komt mede omdat in de Verenigde Staten een kleinere oogst wordt verwacht. Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) gaat in het laatste Wasde-rapport (januari) uit van een Amerikaanse maisproductie van 348,8 miljoen ton (seizoen 2022-’23). Dat is ruim 5 miljoen ton minder dan waar in december nog van werd uitgegaan. Amerika is de grootste maisproducent in de wereld en goed voor zo’n 30% van de maisexport.

De maisnoteringen staan weer op het niveau van eind december 2022; waar tarweprijzen zijn gedaald naar het niveau van 11 maanden geleden. Er is volgens meteologen een verschuiving van La Niña naar El Niño gaande, wat betekent dat in Argentinië meer neerslag kan vallen en dat is gunstig voor de gewassen.

Prognose: volatiele graanprijzen

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer