Tarweproductie in Oekraïne 17% kleiner dan normaal

01-07 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

De wintertarwe in Oekraïne stevent af op een oogst van 22,48 miljoen ton. Dat is 17% minder dan het gemiddelde in de afgelopen vier jaar.

De opbrengst is berekend door dochterbedrijf Vista van het Duitse concern BayWa dat actief is in de landbouw, energie en bouwmateriaal. Volgens oprichter en directeur Heik Bach van Vista zijn honderdduizenden satellietbeelden bestudeerd om de opbrengstberekening te maken. “Op deze manier kunnen we niet alleen precies begrijpen wat er momenteel op de velden groeit, maar ook betrouwbare voorspellingen afleiden en simulaties maken”, stelt hij.

Gebrek aan neerslag

De belangrijkste reden van de tegenvallende oogst is niet de oorlog, maar een gebrek aan neerslag, verklaart Bach. Uit kaarten die Vista heeft gemaakt kan worden afgelezen in hoeverre de te verwachten hectareopbrengsten afwijken van het gemiddeld in de afgelopen jaren. Daaruit blijkt bij voorbeeld dat in een brede strook van Kiev richting Roemenië 25 tot 40% lagere opbrengsten worden gehaald.

In regio’s Charkov, Dnjepropetrovsk en Zaporizja in het Oosten en rond Odessa worden de grootste hoeveelheden tarwe geproduceerd. De hectareopbrengsten in de regio Odessa liggen zo’n 5 tot 15% lager dan in de afgelopen jaren. In de regio Charkov vallen de opbrengsten ruim een kwart lager uit. De productie van wintergerst in heel Oekraïne wordt door Vista geraamd op 2,8 miljoen ton en van koolzaad wordt een oogst verwacht van 3,31 miljoen ton.

Tekst gaat door onder foto

Raming van de tarweproductie in Oekraïne in miljoen ton per regio. Hoe groener des te hoger de productie. - Kaart: Vista
Raming van de tarweproductie in Oekraïne in miljoen ton per regio. Hoe groener des te hoger de productie. - Kaart: Vista

Opbrengstbepaling grote waarde voor Oekraïne

Volgens projectmanager Mariya Yaroshko van het Duits-Oekraïense instituut voor economisch onderzoek en politiek APD in Kiev is de opbrengstbepaling van grote waarde voor Oekraïne. “Personeel en diesel zijn momenteel schaars. Door het verwachte opbrengstvolume voor elke regio nauwkeurig in te schatten, kunnen we onze oogst en de opslag ervan nauwkeuriger en betrouwbaarder plannen. Dit zal de voedselzekerheid en het exportpotentieel van Oekraïne versterken”, legt Yaroshko uit.

Volgens ceo Josef Lutz van BayWa hebben Oekraïense boeren “bovenmenselijke prestaties” verricht. “Als zij hun leven niet hadden gewaagd om kunstmest te strooien en ziekten te bestrijden dan hadden de planten dit stadium niet bereikt”, zegt Lutz. Hij waarschuwt daarbij dat pas in de loop van de oogst zal blijken in hoeverre de percelen begaanbaar zijn voor de oogstmachines. Dit in verband met bij voorbeeld mijnen die op veel plaatsen zijn achtergelaten. Vista volgt wekelijks de voortgang van de oogst die duurt tot eind deze maand.

Inschatting van de afwijking van de hectareopbrengsten ten opzichte van het gemiddelde in de afgelopen vier jaar. - Kaart: Vista
Inschatting van de afwijking van de hectareopbrengsten ten opzichte van het gemiddelde in de afgelopen vier jaar. - Kaart: Vista

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer