Tarwetermijnmarkt zet koers richting € 350

21-09 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Verkopers zien nieuwe mogelijkheden en kopers kijken bedroefd toe hoe de tarwetermijnmarkt weer een flinke stap naar boven zet. Parijs noteerde woensdag 21 september aan het begin van de middag bijna € 9 hoger op € 348 per ton.

De ontwikkelingen in Rusland zetten de toon op de termijnmarkten. Aanvankelijk stonden de noteringen deze week onder druk nadat berichten loskwamen dat de tarweoogst in Rusland nog hoger uitkomt dan eerst gedacht. Nieuwe ramingen mikken op een recordoogst die dicht in de buurt komt van 100 miljoen ton. De zomertarwe blijkt toch hogere opbrengsten op te leveren dan eerder gedacht.

In de loop van de week werd het nieuws over de omvangrijke tarweoogst in Rusland overvleugeld door nieuwe stappen die Rusland wil zetten in Oekraïne. Zo wil het land versneld referenda houden die er mogelijk toe kunnen leiden dat de veroverde gebieden kunnen worden geannexeerd als Russisch grondgebied. Daarnaast heeft Poetin besloten tot een gedeeltelijke mobilisatie om meer soldaten naar het front te kunnen dirigeren.

Onrust op graanmarkten

Dit nieuws leidt tot grote onrust op de graanmarkten en dat doet de prijzen scherp stijgen. De beurs in Chicago noteerde dinsdag al fors hoger, woensdag aan het begin van de handelsdag werd de opmars nog eens voortgezet. Levering december steeg naar omgerekend tot boven de € 330 per ton. Daarmee ligt de prijs al zo’n € 15 hoger dan eind vorige week.

Noteringen stabiel

Ondanks de turbulente ontwikkelingen op de termijnmarkt blijft de lokale markt voorlopig heel rustig. Er worden maar weinig zaken gedaan. In deze luwte blijven de noteringen stabiel. Of dat zo blijft, is maar de vraag. Dat zal dus ook afhangen hoe de vlag op de termijnmarkten er over een aantal dagen bij hangt.

Prognose: stijgende prijzen.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer