Tarwezetmeel en stoomschillen duurder

Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De graanmarkt is sterk aan prijsschommelingen onderhevig.

De laatste week stijgen de prijzen flink, onder invloed van krimpend aanbod voor de korte termijn. Verwerkers kopen in wat ze nodig hebben en meer ook niet. De prijzen van energierijke grondstoffen voor de voederindustrie worden meegetrokken. Deze week gaan de tarieven van tarwezetmeel weer eens omhoog.

Vlotte vraag naar tarwezetmeel

De vraag naar tarwezetmeel is vlot, mede omdat de vakantieperiode nadert en iedereen de silo vol wil hebben. Het aanbod is momenteel wel voldoende.

Aardappelstoomschillen

Aardappelstoomschillen worden weer duurder, er komt € 0,10 per ton per procent droge stof bij. Het gros van de leveranciers noteert daardoor € 2,20 per procent droge stof.

De reden is de bijzonder grote vraag naar aardappelstoomschillen. Een leverancier als Duynie moet daarnaast zelfs de klanten korten op leveringsvolume, om ze ook te kunnen blijven bedienen tijdens de zomerstop ten behoeve van onderhoud aan apparatuur van de aardappelverwerkers. Stoomschillen worden nu niet toegepast door de melkveehouders die volop bezig zijn met gras inkuilen, daarvoor komt eerder tarwegistconcentraat in aanmerking. De vooruitzichten dat er meer frites geconsumeerd gaan worden de komende tijd, omdat de horecabedrijven weer gaan opstarten, zal de aanvoer een korte periode kunnen verruimen. Daarna gaat de verwerkende industrie over op de aardappelen van de nieuwe oogst, die beduidend minder reststroom opleveren. Het is overigens wel te verwachten dat dit langer op zich laat wachten dan gebruikelijk. Het aardappelseizoen oogst 2022 ligt achter op schema.

Restanten voorgebakken aardappelproducten

Ook restanten van voorgebakken aardappelproducten gaan voor het eerst in lange tijd in prijs omhoog bij diverse leveranciers. Duynie vraagt € 75,00 per ton, een verhoging met € 3,00.

Prognose: vaste markt voor energie

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.