Tarwezetmeel goedkoper door dalende graanprijs

28-06 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Deze week laat de bijproductenmarkt een opvallend verschijnsel zien: prijsverlaging. Na maanden waarin de prijs alleen maar opliep, gaat er nu wat van sommige noteringen af.

De tarwezetmelen volgen de prijsdaling van graan op de grondstoffenmarkt. Zo zakt bij zowel Duynie als Looop de prijs van Hamino Spezial met € 0,10 naar € 4,55 per procent droge stof. Crespovit Extract (€ 4,45) van Looop en Kröner (€ 4,35) van AR Coproducten maken eveneens een stapje van € 0,10 omlaag in de prijs.

DB Blend van Duynie wordt € 0,10 goedkoper en kost € 4,25 tot € 4,35 per procent droge stof. Ook Smits verlaagt de prijs van Biva met dat dubbeltje, en komt zo op € 4,90 per procent. Bonda verlaagt zijn BasiQ net wat meer. Daar gaat € 0,15 van de prijs af, naar € 4,65 per procent.

Opvallende uitschieter is Duystarch, de vroegere Bondatar. De prijs zakt van € 4,45 naar € 4,20 per procent droge stof, een verschil van € 0,25. Dat komt niet alleen door de prijs van tarwe (waar dit bijproduct mee samenhangt) maar heeft ook met de samenstelling van het product te maken.

De verschillende voerstromen waaruit Duystarch is samengesteld zijn veranderd, waardoor het nu een iets minder energiewaarde heeft. Daar is ook voor gecorrigeerd.

Tarwezetmeel krap

De prijsverlaging is niet alleen opvallend omdat dit de eerste brede prijsverlaging in lange tijd is. Ook het moment is opvallend. Het aanbod van tarwezetmeel is namelijk krap.

Leveranciers proberen bovendien buffers aan te leggen om de zomerstops van fabrieken te kunnen overbruggen. En doorgaans zakken producten waarvan de vraag groter is dan het aanbod niet in prijs. Maar leveranciers willen met snel acteren op het dalen van de grondstofprijzen, en laten zien dat ze oog hebben voor de moeilijke financiële situatie in de varkenshouderij.

Tarwegistconcentraten, bijproducten uit de zuivel en aardappelproducten, noteren deze week prijshoudend.

Prognose: stabiel tot licht dalend.

Meer prijsinformatie over bijproducten vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer