Tarwezetmeel goedkoper, tarwegistconcentraat duur

Het leveren van voer en bijproducten ging vorige week gewoon door ondanks de sneeuwval. - Foto: Bert Jansen
Het leveren van voer en bijproducten ging vorige week gewoon door ondanks de sneeuwval. - Foto: Bert Jansen

Hoge prijzen van grondstoffen zetten de markt voor bijproducten ook op scherp.

Met name de prijzen van eiwitrijke componenten hebben invloed van de dure sojabonen en daarvan afgeleide producten. Tarwegistconcentraat is nu heel duur.

Prijs tarwezetmeel onder druk

Aan de energiekant is het beeld wisselend. Momenteel is er wat druk op de tarieven van tarwezetmeel. De niet overal gelijklopende prijsontwikkeling van tarwezetmeel heeft te maken met wat onduidelijkheden over productievolumes van de tarwe verwerkende industrie.

DB-blend Duynie

Deze week gaat in ieder geval de prijs bij enkele leveranciers met een dubbeltje per procent droge stof omlaag. Duynie zet daarnaast het mengproduct DB-blend (op basis tarwezetmeel en restanten voorgebakken aardappelproduct) met een prijsverlaging van € 0,25 per procent droge stof wat scherper in de markt.

Meer aardappelstoomschillen

De aanvoer van aardappelstoomschillen wordt deze dagen wat ruimer. Dat heeft te maken met het redelijk volume aan verwerkte fritesaardappelen en ook het seizoensmatig wat dikker schillen van de grondstof, die immers wat ouder wordt en daardoor een stuggere schil heeft, daardoor ook meer restproduct oplevert.

Lagere prijs

Stoomschillen tenderen daardoor goedkoper (- € 0,10 per procent droge stof), zij het dat niet alle leveranciers die prijswijziging nu doorvoeren. ForFarmers heeft de wat ‘luxere’ Excellent- en Noliko-stoomschillen nu in ieder geval € 0,10 per procent droge stof goedkoper gemaakt. De prijs van restanten voorgebakken product is bij Duynie nog ongewijzigd.

Geen logistieke problemen door sneeuw

In de logistiek heeft de zware sneeuwval van de voorgaande week geen bijzonder grote problemen opgeleverd. Op het erf was er voor de varkenshouders wel meer werk, om de boel goed draaiende te houden.

Prognose: energierijk goedkoper.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Foto: ANP
17:37 | Marktanalyse

Varkensmarkt komt los

Foto: Ton Kastermans Fotografie
15:25 | Marktanalyse

Rustige handel bijproducten

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.