Tarwezetmeel weer iets goedkoper

De vraag naar bijproducten is in de varkenshouderij redelijk stabiel. Er is weinig reuring momenteel.

De aanvoer van tarwezetmeel is iets toegenomen, met als gevolg recente prijsverlaging, maar deze is tot dusver niet buitengewoon geweest. Deze week is ook het tarief voor Hamino spezial naar beneden bijgesteld. Tarwegistconcentraat is goed leverbaar en heeft een stabiele prijs, die overigens een stuk lager ligt dan vorig jaar.

Zuivel-reststroom is wat minder beschikbaar dan anders, maar dit heeft nog niet geleid tot prijswijzigingen.

Meer aardappelrestproducten

De aardappelrestproducten die geschikt zijn voor de varkenshouderij zijn nog stabiel qua prijs. Na een periode van schaarste vanwege verlaagde verwerkte volumes in de fritessector groeide het aanbod. Het corona-regime voor consumptie buitenshuis (horeca, catering) werd immers verlicht. Er is nu een overgang geweest op aardappelen van de nieuwe oogst, die minder afval opleveren. ForFarmers levert vanaf deze week weer Noliko-stoomschillen. Deze kosten € 2,30 per procent droge stof en zijn daarmee € 0,10 duurder dan andere. Ze komen vrij bij de productie van Parijse aardappeltjes en hebben daardoor hoger gehalte aan (goed ontsloten) zetmeel.

Stoomschillen zijn prijzig

In het algemeen geldt dat stoomschillen dit seizoen prijzig zijn. Daar zal voorlopig niet veel verandering in (kunnen) komen. Een bottleneck in deze is de beperkte mogelijkheid voor aardappelverwerkers om hun gereed product op te slaan in koel- en vrieshuizen. Die liggen immers al vol met onverkocht volume. In de aardappelsector staan de prijzen uiterst laag. Fritesaardappelen gaan weg naar alternatieve bestemmingen, die voor de varkenshouderij geen bruikbaar aanbod restproduct opleveren.

Prognose: stabiele prijzen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.