Techbank Food bouwt grootste slachthuis van Azië

Techbank Food, de op vijf na grootste varkensproducent van China, is begonnen met de bouw van een slachthuis met de capaciteit van 5 miljoen varkens per jaar. Het complex komt te staan in Fuyang in de provincie Anhui.

Volgens het bedrijf zal het het grootste varkensslachthuis van Azië zijn, zodra het complex gereed is. De investeringen bedragen 1,35 miljard RMB (189 miljoen dollar), en moet eind 2021 in bedrijf gaan, laat Techbank weten. Het bedrijf voegt toe dat er circa 3.000 werknemers in dienst zullen worden genomen.

Gestart met visvoer

Techbank begon in 1996 als producent van visvoer. In 2013 maakte het de overstap naar varkensproductie, toen het een deel van meer dan 40% verwierf van geneticabedrijf Choice Genetics. Het verkreeg ook onderdelen van het voormalig beursgenoteerde bedrijf AgFeed, waardoor de basis was gelegd voor de varkensproductie. Tegenwoordig dragen de varkens bij voor ongeveer 75% van de omzet van Techbank. In 2019 produceerde het 2,44 miljoen dieren, wat een stijging inhield van 12,43% ten opzichte van 2018. Uiteindelijk plan is om door te groeien naar 30 miljoen varkens per jaar, ofschoon er geen tijdspad is neergelegd voor dat plan.

Zes slachterijen

Om dat uiteindelijke doel te halen, kondigde Techbank in 2018 al aan dat het zes slachthuizen gaat bouwen in de buurt van hun boerderijen, met telkens de capaciteit van 5 miljoen dieren. Momenteel heeft het bedrijf een klein slachthuis in Huai’an, provincie Jiangsu province – ook deze zal naar dezelfde schaal worden opgewaardeerd.

Naar Europees beeld

In 2018 vertelde toenmalig president Shen Weiping: “Voordat we de slachterij-business betraden, moesten we eerst de wereldwijde situatie en trends leren kennen. Alleen in 2017 heeft ons team Europa menig maal bezocht, bijvoorbeeld Nederland en Duitsland. Een dergelijke grootte is perfect voor management en productie-efficiëntie.”

Onderbezetting slachthuizen

China is momenteel bezig met strengere controles van varkenstransporten vanwege de uitbraken van AVP. Producenten als Muyuan en New Hope investeren daarom allemaal in slachthuizen. Meestal opteert men voor een capaciteit van zo’n 2 miljoen dieren.

In China staan momenteel zo’n 5.000 slachthuizen voor varkens en die draaien momenteel op slechts 30% van hun totale capaciteit. Shuanghui, de grootste speler en tevens eigenaar van Smithfield, slachtte 13,2 miljoen varkens in 2019, waarbij het 53,6% van de capaciteit gebruikt.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.