Doorgaan naar artikel

Technologie moet leiden tot verder verwaarden reststromen

Institute of Food Technologists (IFT) stelt een aantal aanbevelingen voor om voedselverspilling in het middensegment tegen te gaan.

Nieuws
Food
De waarde van voedselverlies moet uit te drukken zijn in geld en daarmee ook de waarde van reststromen. - Foto: Canva/Africa Images

De waarde van voedselverlies moet uit te drukken zijn in geld en daarmee ook de waarde van reststromen. - Foto: Canva/Africa Images

Er is een enorme uitdaging in het verwaarden van reststromen in het middensegement, volgens Institute of Food Technologists (IFT). De organisatie stelt een aantal aanbevelingen voor om deze voedselverspilling tegen te gaan.

Er is een enorme uitdaging in het verwaarden van reststromen in het middensegement, volgens Institute of Food Technologists (IFT). De organisatie stelt een aantal aanbevelingen voor om deze voedselverspilling tegen te gaan.

In de whitepaper die IFT heeft opgesteld geeft de non-profitorganisatie enkele knelpunten aan in het verminderen van voedselverspilling in het middensegment. Er is een gebrek aan metingen en duurzaamheidsdoelstellingen. Ook zijn er zorgen over voedselveiligheid. Consumentenacceptatie, technologische mogelijkheden en schaalbaarheid en communicatie zijn andere kenlpunten. Verder komen gebrek aan wetgeving en investeringen naar voren als belemmeringen.

“Om voedselverspilling te verminderen, moet er meer steun zijn voor onderzoek en innovatie in de voedselwetenschap, technologische oplossingen voor het ontwikkelen van nieuwe producten uit reststromen,” zegt IFT-directeur Anne Rosales.

Adviezen om reststromen beter te benutten

IFT heeft enkele actiepunten vastgesteld voor de industrie en publieke instellingen om voedsel beter te benutten:

Waarde van voeding weer inzien

De waarde van voedselverlies moet uit te drukken zijn in geld en daarmee ook de waarde van reststromen. Volgens IFT leidt tot besef bij bedrijven.

Meer publiek-private samenwerking

Meer samenwerking tussen de voedingsmiddelenindustrie en onderwijsinstellingen, overheden, consumenten, maar ook voedingstechnologen, ontwikkelaars en diëtisten. In deze samenwerking moet data worden gedeeld voor meer transparantie.

Voedselverspilling in kaart brengen

Een centrale database inrichten waar ook doelen aan verbonden zijn. Hoeveel en wat ga je meten? Wat moet er worden onderzocht? Dat zorgt voor digitalisering van het voedselsysteem met meer transparantie.

Investeren in verwerkings- en opschalingsinnovatie

Meer investeringen richting innovaties binnen de verwerkings- en opschalingstechniek. Zo kan meer en beter gevaloriseerd worden.

Lees ook: Albron halveert verspilling bij Rijkswaterstaat met Orbisk-weegschaal

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin