Teelt en handel nu echt onder één dak in GroentenFruit Huis

10-09-2020 | Laatste update op 08-08 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Ondanks integratie in GroentenFruit Huis blijft koepelorganisatie DPA als vereniging wel bestaan.

De koepel voor afzetorganisaties Dutch Producers Association (DPA) wordt geïntegreerd in GroentenFruit Huis. Daarmee komt na jaren van intensieve samenwerking de definitieve integratie van belangenorganisaties voor telersorganisaties en handel tot stand. DPA is de koepel voor afzetorganisaties van groenten en fruit. Het plan voor definitieve integratie in GroentenFruit Huis bestaat al sinds 2015. Volgens aftredend DPA-voorzitter Michiel van Ginkel is het goed dat afzetorganisaties nu de stap hebben gezet en discussies over tegenstellingen tussen teelt en handel achter zich laten.

Afzetorganisaties praten binnen apart comité

De afzetorganisaties praten binnen GroentenFruit Huis nu in een apart comité: Dutch Producers Committee (DPC). Voorzitter is Gerard Pronk van The Greenery. Van Ginkel: “Na vijf jaar was het tijd voor mij om terug te treden. We hebben hard gewerkt aan de integratie. We zijn blij dat het vlak voor de zomer gelukt is.”

Het DPC neemt binnen GroentenFruit Huis besluiten over telerszaken en adviseert het bestuur, waar de uitvoering ligt bij personeel van die brancheorganisatie. Er zijn ook andere comités actief voor bijvoorbeeld import en export.

DPA gesprekspartner Brussel

Ondanks de integratie blijft DPA als vereniging wel bestaan. In de Europese Unie mag GroentenFruit Huis niet meepraten over telerszaken, omdat het ook de handel vertegenwoordigt. DPA kan wel meepraten in Brussel, zoals in de Europese koepel voor coöperaties Copa-Cogeca.

De integratie betekent feitelijk dat personeel van DPA nu is overgeheveld naar GroentenFruit Huis. Ook is het nieuwe bestuur van DPA niet meer zo groot. Van zeventien bestuursleden gaat het over naar drie. Pronk is in de vereniging DPA ook de voorzitter. Twee keer per jaar vergadert DPA in een ledenvergadering over Europees landbouwbeleid en GMO.

Integratie bij lustrum

Vijf jaar geleden werden de plannen voor de verticale integratie in brancheorganisatie GroentenFruit Huis opgesteld. Nu bij het eerste lustrum kan het daadwerkelijk tot zo’n organisatie komen.

Verheul
Jeroen Verheul Redacteur


Beheer