Skip to content

Teelt kikkererwten groeit door nieuwe afnemer

De kikkererwtteelt in Nederland groeit dankzij een nieuwe afnemer, Groentegoed. Dit bedrijf gaat de kikkererwten verwerken tot spreads.

Afbeelding

Dit najaar worden 30 ton Nederlandse kikkererwten verwacht, die Groentegoed gaat verwerken. - Foto: Canva/EvgeniyQ

De kikkererwtteelt in Nederland groeit dankzij een nieuwe afnemer, Groentegoed. Dit bedrijf gaat de 30 ton kikkererwten die dit jaar wordt verwacht verwerken tot spreads.

Groentegoed hoeft hierdoor geen kikkererwten meer te importeren. De Eiwitboeren van Nederland, de producentenorganisatie van boeren die eiwitgewassen telen, omschrijven dit als een ‘snelle opmars’ van de kikkererwt. Vorig jaar was er maar één bedrijf in Nederland die kikkererwten teelde, Laan Landbouw in Tollebeek. Daar komen nu zes nieuwe bedrijven bij. In totaal moet dit 30 ton kikkererwten van Nederlandse bodem opleveren dit najaar.

Vraag naar Nederlands product

Groentegoed, dat groentespreads maakt, nam al Nederlandse kikkererwten af. Dit was echter goed voor slechts 10% van de totale kikkererwt-vraag van het bedrijf. Albert van der Veen, mede-oprichter van Groentegoed: “Dat de teelt kansrijk was, stond al langer vast. Maar het vermarkten van hun product was voor de telers nog een pittige opgave. Voor ons is dat vermarkten eigenlijk heel eenvoudig: onze afnemers willen het graag. Cateraars en eindgebruikers vinden het aantrekkelijk om te horen dat ze een Nederlands product op de boterham smeren, dat ook nog eens bijdraagt aan duurzame landbouw.”

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin