Doorgaan naar artikel

Tegen grote bedrijven is het makkelijk schoppen

Via de rechter veranderingen afdwingen, het is onderhand een beproefde methode.

Geüpdatet op:
Business
Commentaar
Foto: Canva premium

Foto: Canva

Via de rechter veranderingen afdwingen, het is onderhand een beproefde methode.

Stikstof werd na een uitspraak van de Raad van State een crisis en de winst van het klimaatproces van Urgenda tegen de Staat der Nederlanden zette druk op het klimaatbeleid. Milieudefensie won vorig jaar een zaak tegen Shell, ook over klimaat, en heeft nu de smaak te pakken. De actiegroep bedreigt 29 grote bedrijven eveneens met rechtszaken, als die niet snel een plan op tafel leggen hoe ze voor 2030 45% minder broeikasgas uitstoten.

Bedrijven dagen vanwege een klimaatverdrag, gaat (te?) ver

De wereldwijde opwarming is een gigantisch probleem en het gaat allemaal te langzaam met de afremming daarvan en de terugdringing van de uitstoot. Dat is afgelopen najaar met de grote klimaatconferentie in Schotland wel duidelijk geworden. Het past helemaal in de rol van een club als Milieudefensie om hier bovenop te zitten en om de druk op te voeren. Daar zijn ze voor.

Maar, er is een belangrijke keerzijde. Grote veranderingen moet je langs politieke weg afdwingen, en niet via rechters. Ook al leven we in een rechtsstaat, het moet geen rechtersstaat worden. Het gaat wel erg ver om een bedrijf als FrieslandCampina voor de rechter te dagen op grond van een internationaal klimaatverdrag. Een bedrijf dat bovendien al een programma heeft lopen op dit terrein.

Tijd voor verandering, ook bij bedrijven

MOB wil nu zelfs ‘euthanasie’ voor Tata Steel, omdat dat een vervuiler is. Dat gaat wel erg ver. Alsof het staal dan niet ergens anders vandaan zou komen. Dit lijkt te veel op het aloude grote bedrijven bashen. Er moet iets gebeuren, er is druk nodig. Ook op (grote) bedrijven. Laten we het daar maar op houden. Maar alles via de rechter, dat geeft geen duurzame, gedragen oplossingen.

Snel delen

Image
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin