Tegenkandidaten voor ledenraad FrieslandCampina

21-10-2020 | |
Het hoofdkantoor van FrieslandCampina in Amersfoort. - Foto: ANP
Het hoofdkantoor van FrieslandCampina in Amersfoort. - Foto: ANP

In twee districten van coöperatie FrieslandCampina – in Twente en in Utrecht – hebben leden zich aangemeld als tegenkandidaat bij een herbenoeming voor de ledenraad.

Dit is niet helemaal uniek, want ook Cor Hoogeveen kwam zo in het bestuur, maar wel ongebruikelijk. De regel is één kandidaat en geen tegenkandidaat, stelt voorzitter Frans Keurentjes.

Gebrek aan transparantie

Hij ziet in de tegenkandidatuur van leden niettemin een bewijs dat het model van FrieslandCampina werkt. De twee kandidaten zijn het daarmee niet eens en komen naar eigen zeggen tot hun actie omdat ze niet tevreden zijn met het huidige tempo van verandering binnen de coöperatie. Ook constateren ze een gebrek aan transparantie.

Beide tegenkandidaten stellen dat hun initiatieven met weinig enthousiasme zijn begroet door het districtsbestuur. In één geval is zelfs afgeraden om zich kandidaat te stellen. Een woordvoerder van de coöperatie stelt dat het volstrekt reglementair is dat iemand zich aanmeldt als kandidaat of tegenkandidaat. “Daar kan statutair gezien niemand iets tegen hebben.”

Luc Hemmelder en Gerrit van Schaijk

De twee kandidaten zijn Luc Hemmelder uit Tilligte, voor een zetel namens district Twente en Gerrit van Schaijk uit Loenen aan de Vecht, voor een zetel in district Utrecht. De eerste is actief voor de groep Bezorgde FrieslandCampina Boeren, Van Schaijk heeft vorig jaar ook de ledenraad toegesproken in Papendal en aangedrongen op verbetering van het contact met de leden.

Leden kunnen tussen 22 oktober en 15 november een stem uitbrengen op een van de kandidaten.

Hemmelder: FrieslandCampina te veel van bovenaf bestuurd

Kritiek van Hemmelder op de bestaande gang van zaken is dat het besturen van de coöperatie te veel van bovenaf wordt geregisseerd, wat een echte discussie met de leden volgens hem dood slaat. Kritische vragen worden genegeerd, of niet beantwoord, zo is zijn ervaring. FrieslandCampina is het daar niet mee eens.

Of de tegenkandidaten bij een eventuele uitverkiezing ook een langere zittingstermijn is beschoren, is nog maar de vraag. Als de ledenraad over enige tijd instemt met een nog aanstaande statutenwijziging, volgt een herindeling van districten en ook een nieuwe verdeling van bestuurszetels.

van der Horst

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.