Doorgaan naar artikel

Tegenpartijen startklaar voor Kamer

Esther Ouwehand (PvdD) met mondkapje in de Tweede Kamer. Foto: ANP

Esther Ouwehand (PvdD) met mondkapje in de Tweede Kamer. Foto: ANP

Zo, de kaarten zijn geschud. De tegenpartijen van de landbouw zijn klaar voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Hun programma’s zijn gepresenteerd.

“Ze buitelen over elkaar heen om de boeren in het hart te raken”, schudt Hanna haar hoofd. “Over de rug van de boer scoren, lijkt het doel. Ze schetsen echter geen toekomst met een verdienmodel. Ze hadden het recente rapport over kostprijzen van melk van Agro Advies moeten lezen. Extensieve bedrijven hebben een 6,3 cent hogere kostprijs per kilo melk dan de intensievere. Tegenpartijen zouden moeten aangeven hoe ze dat verschil aanzuiveren. Dat doen ze niet.”

De PvdD denkt dierenwelzijn en klimaat te verbeteren, maar het effect is omgekeerd

Zo is het. Neem nu de Partij voor de Dieren (PvdD). Die wil de veestapel met 75% inkrimpen. Dat klinkt mooi op papier, maar dan zijn we in Nederland niet meer zelfvoorzienend. Dan moeten we zuivel en vlees importeren. Dat komt uit landen, waar de regels veel minder streng zijn dan bij ons. Daarmee pleit de PvdD voor het houden van vee op plaatsen, waar het met dierenwelzijn slecht gesteld is. Dat geldt niet alleen voor dat wat we hier zelf nodig hebben, maar ook voor wat we exporteren.

75% inkrimpen

Kort gezegd: als we 75% inkrimpen wordt die 75% elders geproduceerd. De PvdD denkt dierenwelzijn en klimaat te verbeteren, maar het effect is omgekeerd. Zowel dier als milieu zijn de klos als de PvdD haar zin krijgt. “Beetje dom”, zou Maxima zeggen.

D66 en GroenLinks

Hetzelfde geldt voor D66 en GroenLinks. Van D66 weten we het. Tjeerd de Groot heeft vaak genoeg gezegd dat hij vindt dat de veestapel met 50% moet inkrimpen. Toch is het een beetje zielig voor deze landbouwwoordvoerder van D66. Hij staat op een twaalfde plaats op de kieslijst. Volgens de peilingen zit hij op de wip: net er in of net niet. Ook staat hij in zijn hemd. Minister Schouten heeft bekendgemaakt dat er geen sprake is van opzettelijke besmettingen van nertsenhouderijen. Dat had complotdenker Tjeerd aangekaart.

Dan GroenLinks. Woordvoerder Laura Bromet blijft en de partij wil op veehouderijgebied stevig ingrijpen. Kortom, niks nieuws.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Vergaderboer

Columnist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin