Tegenvallend eerste kwartaal voor ForFarmers

06-05 | |
ForFarmers had ook te maken met tijdelijke margedruk doordat de stijging van de grondstofprijzen in een aantal gevallen niet snel genoeg kon worden doorberekend aan klanten. Foto: ANP
ForFarmers had ook te maken met tijdelijke margedruk doordat de stijging van de grondstofprijzen in een aantal gevallen niet snel genoeg kon worden doorberekend aan klanten. Foto: ANP

Voerbedrijf ForFarmers noteerde over het eerste kwartaal een daling van de brutowinst van 2,8%. Het had te maken met een ‘onverwachte daling’ in Duitsland/Polen.

In Duitsland werd een aantal contracten afgesloten ‘waarvan de prijsstelling voor onze marge ongunstig is gebleken’. Dat had ook impact op de winst voor rente, belastingen en afschrijvingen (ebtida), die daalde met bijna 13%. In het cluster Nederland/België namen zowel het volume Total Feed als het mengvoervolume toe. De overnames van De Hoop Mengvoeders en het Duitse Mühldorfer Pferdefutter zorgden hiervoor. Afzet in de herkauwers- en varkenssector daalde, respectievelijk doordat melkveehouders minder krachtvoer kochten en door de warme sanering in de varkenshouderij. De brutowinst in Nederland/België verbeterde.

Volume mengvoer toegenomen met 1%

Het totale afgezette volume van ForFarmers-producten (Total Feed) steeg met 1,8%. Reden voor de toename is een autonome groei in de clusters Duitsland/Polen en het Verenigd Koninkrijk en door de overname van De Hoop Mengvoeders in Nederland. Het volume mengvoer nam toe met 1%, volledig toe te schrijven aan de overname van de twee bedrijven begin dit jaar.

“Het behouden en versterken van onze marktposities onder de huidige, vooral door de impact van de Covid-maatregelen tijdelijk zeer competitieve marktomstandigheden, is in een aantal segmenten echter ten koste gegaan van marge”, aldus CEO Yoram Knoop, waarmee hij doelde op de contracten in Duitsland. ForFarmers verwacht dat de impact hiervan zo’n € 4 miljoen is op de ebitda in het eerste halfjaar.

Stijging grondstofprijzen

Het bedrijf had ook te maken met tijdelijke margedruk doordat de stijging van de grondstofprijzen in een aantal gevallen niet snel genoeg kon worden doorberekend aan klanten. Twee jaar geleden had ForFarmers ook al te maken met verkeerde inkoopposities waardoor de winst toen fors daalde. Maatregelen werden daarna genomen om dit in de toekomst te voorkomen.

De resultaten vielen ook beleggers tegen. De koers van het beursgenoteerde ForFarmers daalde donderdagochtend met bijna 7% tot € 5,24 per aandeel.

Kloosterman

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.