Tegenvallende oogst in de EU steunt tarweprijs

03-08-2020 | |
Tarweoogst in Noord-Frankrijk, juli 2020. In Frankrijk en andere Europese landen valt de opbrengst tegen. - Foto: ANP
Tarweoogst in Noord-Frankrijk, juli 2020. In Frankrijk en andere Europese landen valt de opbrengst tegen. - Foto: ANP

In de huidige oogsttijd ondervindt de fysieke tarwemarkt invloed van de eerste aanvoer, die wereldwijd groter is dan vorig seizoen. De EU-resultaten vallen echter tegen, vooral in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Dat steunt de prijs.

De termijnprijs van tarwe bleef in Parijs vorige week wat hangen op een niveau rond € 183,00. Deze week startte met een tendens van lichte prijsdruk. Mais schoot eind vorige week omhoog voor het augustuscontract. De mais is voor de korte termijn aan de krappe kant. Het novembercontract bleef hangen rond € 163,00 tot € 164,00. Daar zit deze week minder muziek in, er komt wat druk op.

De tarweprijs dobbert in Chicago binnen geringe marges, met wat prijsdruk; de Amerikanen kunnen niet bogen op een vlotte export. Mais is in Chicago deze week prijshoudend begonnen.

Fysieke markt en termijnmarkt drijven uiteen

Op de fysieke markt veranderen de tarweprijzen nog niet veel, ondanks een in Frankrijk ten opzichte van vorig jaar flink lagere productie, meldt bureau Agritel. De fysieke markt en de termijnmarkt drijven de komende tijd waarschijnlijk prijstechnisch uiteen. De telers hebben de neiging hun graan vast te houden in afwachting van wat de markt doet. Er is immers een relatief kleine oogst. Ook de kwaliteit is ten opzichte van vorig oogstjaar een stuk minder.

Tarweoogst in Verenigd Konkrijk valt tegen

De agrarisch-economische site Agrimoney geeft aan dat de tarweoogst in het Verenigd Koninkrijk dit seizoen eveneens zeker geen potten kan breken. Met gemiddelde hectare-opbrengsten tussen 6,4 en 6,8 ton komen de Britten flink onder het resultaat van 7,8 ton/ha van vorig jaar.

Agrimoney meldt dat er zeer grote variatie is in de resultaten, zelfs op het niveau van de afzonderlijke percelen. Met name op lichtere gronden heeft het gewas erg te lijden gehad van te veel neerslag in de herfst van 2019 en de droogte afgelopen voorjaar.

Veel mais geoogst in VS en Oekraïne

Dat is wat Europa betreft min of meer het beeld: een kleine oogst, terwijl wereldwijd de aanvoer flink volume heeft. In de maismarkt zien we voortgang richting een grote oogst in zowel de Verenigde Staten als Oekraïne, terwijl de Franse maisproductie te lijden zal hebben van watertekorten.

In de VS biedt het voor de mais gunstige weer zelfs voldoende compensatie voor een teruggevallen areaal. De hectareopbrengsten zijn veelbelovend. Weliswaar hebben de Verenigde Staten recent veel mais mogen leveren aan China, het is geen prijsopdrijvende factor gebleken.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over


Beheer