Tekort aan componenten beïnvloedt omzet Lely

08-03-2022 | |
Een melkrobot van Lely. Het bedrijf produceert voornamelijk machines voor de melkvee-industrie, zoals volautomatische melkrobots, voeder- en mestrobots. - Foto: Ronald Hissink
Een melkrobot van Lely. Het bedrijf produceert voornamelijk machines voor de melkvee-industrie, zoals volautomatische melkrobots, voeder- en mestrobots. - Foto: Ronald Hissink

De omzet van Lely werd in 2021 sterk beïnvloed door tekorten aan componenten. Het zorgde ervoor dat de omzet met 1% daalde tot € 611 miljoen.

In het lopende jaar blijft de situatie met de levering van componenten ‘een uitdaging’. De omzet is wel in lijn met de voorspelling van het bedrijf. Ook de winstgevendheid is ongeveer in lijn met de recordwinst van 2020. De fabrikant van robots en datasystemen voor de melkveehouderij investeerde 7% van zijn omzet in Research & Development.

Andre van Troost, CEO bij Lely: “2021 heeft ons zeker wat uitdagingen gebracht. Zowel de pandemie als de tekorten aan componenten had invloed op onze activiteiten. Door ons goed te blijven richten op belangrijke projecten, zijn we erin geslaagd om deze solide resultaten te bereiken.”

‘Zeer gezond orderboek in 2022’

In 2022 verwacht het bedrijf een sterke groei met een ‘zeer gezond orderboek, mede gevuld door orders die in 2021 zijn verplaatst naar 2022 als gevolg van de componententekorten’. In verband met de verwachte groei investeert Lely in vastgoed en het aantrekken van nieuwe medewerkers. Dit jaar worden het Lely-park in Pella (Verenigde Staten) en de uitbreiding van de Campus in Maassluis geopend. Ook lanceert de onderneming een actieplan om in 2030 CO2-neutraal te zijn in de eigen bedrijfsvoering.

Lely besloot eind vorige week de commerciële activiteiten in Rusland en Wit-Rusland te staken. Het bedrijf stopt met het leveren van robots naar de twee landen. Onderdelen en onderhoudsproducten aan bestaande klanten blijft de onderneming wel leveren.

Lely is actief in meer dan 45 landen en heeft zo’n 1.700 medewerkers.

Kloosterman


Beheer