Tekort aan personeel dreigt in Britse vleesindustrie

15-02-2021 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De Britse vleesindustrie wordt in snel tempo geconfronteerd met een tekort aan vakkrachten en de regering biedt geen enkele mogelijkheid om dat probleem op te lossen.

Dat is een nieuwe waarschuwing van de British Meat Processors Association BMPA. Directeur Nick Allen: “Niet voldoende Britten willen in vleesfabrieken werken. Dat betekent dat het tekort aangevuld moet worden met buitenlandse werkers. Die kwamen altijd uit de EU die goed waren voor 50 tot 80% van het totale personeelsbestand in de vleesindustrie. Maar nu worden we door brexit geconfronteerd met een exodus van onze Europese krachten en die laten een groot gat achter.”

Omscholing Britse werknemers

De regering heeft eerder geweigerd om slagers te erkennen als cruciaal beroep met de bijbehorende prioriteit bij het verlenen van de nu vereiste werkvergunningen. Ook is de vleesindustrie gepasseerd bij een recente subsidieregeling voor omscholing van Britse werknemers. Allen: “Dat maakt het extra moeilijk om werklozen te trainen voor een baan in onze bedrijven. Zo maakt de regering het moeilijk voor werklozen om een baan te vinden en voor onze bedrijven om aan voldoende mankracht te komen.”

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer