Doorgaan naar artikel

Tekort aan personeel op melkveebedrijven in Nieuw-Zeeland

Foto: Robert Bodde/Boerderij premium

Foto: Robert Bodde/Boerderij

Nieuw-Zeelandse melkveebedrijven komen tussen de 4.000 en 6.000 werknemers tekort.

Dit als gevolg van gesloten grenzen en een historisch laag werkloosheidspercentage. Dat meldt DairyNZ. De Nieuw-Zeelandse overheid kondigde recent aan 200 buitenlandse werknemers te willen toelaten voor werk op melkveebedrijven, maar dat is volgens de sectororganisatie onvoldoende om de problemen op te lossen. DairyNZ vraagt de overheid om dit jaar nog eens 1.500 buitenlandse werknemers het land in te laten.

Grenzen dicht vanwege corona

Veel melkveehouders in Nieuw-Zeeland komen moeilijk aan personeel. Het werkloosheidspercentage in het land is gedaald naar 3,4%, het laagste percentage in veertien jaar tijd. Vanwege corona kunnen buitenlandse werknemers het land niet of moeilijk in. Onlangs kondigde de overheid aan de grenzen tot eind februari voor de meeste reizigers gesloten te houden vanwege zorgen over de omikronvariant.

Campagne godairy

DairyNZ geeft aan dat het tekort aan arbeid tot grote problemen kan leiden op de melkveebedrijven, bijvoorbeeld wat betreft dierenwelzijn en belasting van het aanwezige personeel. Ook staat het halen van milieudoelen onder druk. Dairy NZ probeert ook Nieuw-Zeelanders te enthousiasmeren om in de melkveehouderij aan het werk te gaan. Ondanks een flinke salarisverhoging in de afgelopen twee jaar is dit nog steeds een uitdaging. Recent is daarom de campagne godairy gelanceerd.

Beheer
WP Admin