Doorgaan naar artikel

Teler krijgt toeslag om aardappelen niét te poten

Fritesaardappelteler Iwan van Bommel heeft naar schatting nog 500 ton fritesaardappelen die liggen te wachten om opgehaald te worden. - Foto: Bert Jansen

Fritesaardappelteler Iwan van Bommel heeft naar schatting nog 500 ton fritesaardappelen die liggen te wachten om opgehaald te worden. - Foto: Bert Jansen

Volgens het contract worden Iwan van Bommels fritesaardappelen nog gewoon opgehaald, ondanks corona.

Van Bommel heeft in Deurne (N.-Br.) een akkerbouwbedrijf met 130 hectare fritesaardappelen. Een groot deel van de oogst is al verkocht. Hij schat dat er nog 500 ton in de bewaring ligt. “In het leveringscontract staat dat ze tussen maart en juni opgehaald worden, maar door corona is intussen de hele fritesmarkt ingestort. Toch denk ik dat die aardappelen nog wel opgehaald gaan worden. En zo niet, dan moet ik me gaan verdiepen in de steunregeling die Schouten deze week heeft aangekondigd.”

De afnemer geeft een toeslag van € 250 per hectare als ik niét poot

Krimp aardappelareaal met 15%

Van Bommel is op dit moment druk met het voorjaarswerk. Zijn aardappelareaal is kleiner, dat krimpt 15 %. “De afnemer geeft een toeslag van € 250 per hectare als ik niét poot. Die heeft kennelijk toch weinig vertrouwen in de markt. Er zitten nu natuurlijk nog veel fritesaardappelen in de schuren en dan komt eind van het jaar de nieuwe oogst er alweer aan.”

Die toeslag is mooi meegenomen, maar Van Bommel heeft wel al kosten gemaakt, voor het pootgoed en voor gehuurd land. Zorgen zijn er dus wel, maar, zo relativeert hij: “We zijn nog gezond.”

Lees ook: € 650 miljoen voor sierteelt en fritesaardappelen

Beheer
WP Admin