Teler ziet stormloop op fritesaardappelen

Als gevolg van de coronacrisis dreigde Martin de Ruiter met 300 ton fritesaardappelen te blijven zitten. Na een oproep op Facebook liep het storm met consumenten die hem wel van zijn aardappelen af wilden helpen.

Aardappelteler Martin de Ruiter in Strijen (Zuid-Holland) is verbaasd over het grote animo van consumenten om bij hem fritesaardappelen te komen halen.

Hoe is het zo gekomen?

“Door de coronacrisis heb ik nog 300 ton fritesaardappelen in de schuur zitten, waarvan 200 ton vrije aardappelen waarvoor nog geen afzet was. Voor veevoer heb ik ze niet geteeld. Op Facebook heb ik daarom een oproep gedaan aan mijn 5.000 volgers om bij ons aardappelen te komen kopen in plaats van in de supermarkt.”

Lees verder onder het Facebook-bericht

Hoe kom je aan zoveel volgers?

“Die komen van ons initiatief ‘Beleef het en eet het’ waar mensen zelf hun voedsel oogsten en kunnen zien waar het vandaan komt. Sinds de oproep is het aantal volgers gestegen naar 6.700, is de oproep zo’n 5.000 keer gedeeld en hebben we meer dan een half miljoen mensen bereikt.”

Hoeveel aardappelen heb je zo al verkocht?

“Ik dacht als ik 30 of 40 ton zo verkoop dan komen we wel uit de kosten. Ik heb echter niet de illusie dat we die 300 ton er mee wegwerken. De eerste zaterdag liep het storm, de mensen stonden in de file op de dijk om hun beurt af te wachten. We verkochten toen 12,5 ton. De tweede zaterdag was het rustiger, maar toen ging er nog bijna 5 ton weg.”

Gaat alles wel volgens de RIVM-regels?

“Na mijn oproep op Facebook heb ik de wijkagent en iemand van de gemeente op bezoek gehad die me waarschuwden om wel volgens de regels te werken, omdat ze anders de boel zouden sluiten. Achter het erf hebben we op een halve hectare grasland met linten een slalom gemaakt waar de klanten in de auto in de rij aan kunnen sluiten. Betalen per pin en we staan zelf achter plexiglas om af te rekenen.”

Lees verder onder de Facebook-video

Waren jullie wel ingericht op huisverkoop?

“Eigenlijk niet. We huren een opzakmachine en we hebben een paar duizend netzakken van 10 en 25 kilo ingeslagen. We vullen de zakken ongesorteerd ter plekke af. Om een halve aardappel of een kluit te compenseren die er tussen zit doen we een kilo extra in een zak. De 10 kilo zakken lopen het hardst, klanten nemen vaak meerdere zakken mee voor buren of kennissen. We vragen € 0,60 per kilo. Klanten vinden dat niet duur omdat ze in de supermarkt veel meer betalen.”

Wat zijn het eigenlijk voor aardappelen?

“Het zijn allemaal Fontane fritesaardappelen. Van onze klanten krijg ik reacties terug dat ook als tafelaardappel goed smaken en ze er uiteraard goed frites van kunnen bakken. Dit jaar heb ik het geluk dat ik mijn fritesaardappelareaal gehalveerd had, anders hadden we met nog meer aardappelen gezeten. De Fontanes waren voor de lange bewaring om in mei of juni af te leveren. Ze hebben dan ook een MH-behandeling in het veld gehad en in de schuur zijn ze gegast met muntolie. Ze blijven bij de klant dus ook nog wel even goed.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.